PREDSTAVLJANJE U SPLITU

Indonežani zainteresirani za čelik i cement

08.09.2014 u 18:20

Bionic
Reading

Predstavnicima indonezijskog grada Semaranga su tijekom sastanka u Županijskoj komori Split predstavljeni gospodarski i turistički potencijali Splitsko-dalmatinske županije, a posebno se razgovaralo o mogućnostima izvoza i suradnje s tvrtkama kao što su splitska željezara ili Cemex.

Izaslanstvo, u kojem su gradonačelnik Semeranga Hendrar Prihadi i predstavnici tamošnje gospodarske komore, sutra će obići tvrtke Adria čelik i Cemex.

'Prilike za suradnju su moguće i u brodograđevnoj industriji, prijenosu znanja na području turizma, a i sve naše tvrtke koje posjeduju Halal certifikat mogu tražiti svoju priliku na tržištu Indonezije', rekla je voditeljica Odsjeka za međunarodne odnose Županijskoj komori Split Goranka Košta

I predsjednica Županijske komore Katija Buličić ističe kako su potencijali suradnje svekoliki, od brodogradnje, preko naftnih proizvoda, pa sve do turizma i elektronike.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella kaže kako im je cilj stvoriti što kvalitetnije avio linije kojima će turisti iz Indonezije stizati u Hrvatsku, no da se prije toga ipak trebaju stvoriti određeni preduvjeti.

'Ne možemo reći da nam ne dolaze turisti iz Indonezije, no njihova je brojka zaista mala, gotovo simbolična. To se događa zato što nismo dobro povezani, ali i zbog nedostatka informacija. Zato smo tu da to sada popravimo', rekao je Stella.

Kako se na prezentaciji moglo čuti, Indonezija je tržište s oko 250 milijuna stanovnika, a među značajnijim gospodarskim granama te zemlje su proizvodnja nafte i prirodnog plina, rudarstvo, proizvodnja palminog ulja, proizvodnja tekstila, odjeće, obuće i cementa, umjetnih gnjojiva, uzgoj riže, kave, kikirikija, turizam, itd.