ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Indijska odmazda zbog uhićenja diplomatkinje u SAD-u

27.12.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Indija je zatražila detalje o djelatnicima američkih škola u zemlji zbog mogućeg kršenja zakona o porezu i povukla je identifikacijske kartice za dužnosnike američkih konzulata i njihove obitelji u znak odmazde zbog uhićenja indijske diplomatkinje u New Yorku

Ove mjere pokazuju da dvije zemlje nisu blizu rješavanja teškog diplomatskog spora koji je izbio zbog postupanja sa zamjenicom indijskog konzula Devyani Khobragade u New Yorku ovoga mjeseca po optužbama za viznu prijevaru i davanje lažnih izjava, nakon što je bila optužena da je davala plaću ispod minimalne svojoj indijskoj kućnoj pomoćnici.

Khobragade, koja je odbacila optužbe, stavljene su lisice na ruke i pretražena je do gola unatoč tome što je izvijestila policiju da ima diplomatski imunitet, što je izazvalo bijes u Indiji.


Jedan dužnosnik indijske vlade izjavio je u petak da je New Delhi zatražio od američkog veleposlanstva da dostavi podatke o ljudima koji rade u američkim školama i drugim objektima američke vlade kako bi se utvrdilo posjeduju li dozvole za to i plaćaju li poreze koji su obavezni prema indijskom zakonu.

Kršenja zakona te vrste često su bila ignorirana, ali sada Indija neće zatvarati oči pred tim, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Američko veleposlanstvo nije željelo komentirati nove poteze Indije.

Indija je također povukla neke privilegije koje su imali američki diplomati i njihove obitelji i tretirat će ih kao što su indijski dužnosnici tretirani u SAD-u.

Od dužnosnika američkog konzulata i njihovih obitelji zatraženo je da vrate identifikacijske kartice koje su im davale imunitet i određene privilegije. U skladu s novim mjerama, konzularni dužnosnici, ali ne i njihove obitelji, imat će te kartice, ali puno manje privilegija.

Indija je zatražila od SAD-a da povuče optužbe protiv Khobragade, koja je puštena uz jamčevinu od 250.000 dolara nakon što je predala putovnicu, ali su Sjedinjene Države priopćile da to neće učiniti. Također je zatražila ispriku od SAD-a jer nije poštovala njezin imunitet.

Ukoliko je sud proglasi krivom, Khobragade bi mogla dobiti do deset godina zatvora zbog vizne prijevare i do pet godina zbog davanja lažnih izjava.