na pet godina

Indija zabranila islamističku stranku iz Kašmira

28.02.2019 u 22:44

Bionic
Reading

Indija je u četvrtak na pet godina zabranila Jamaat-e-Islami (JeI), islamističku političku stranku sa sjedištem u Kašmiru, optuživši ju da podržava militantne aktivnosti u toj spornoj regiji koja je predmet jačanja sukoba s rivalskim Pakistanom

Policijski službenik otkrio je kako su indijske vlasti proteklih dana uhitile oko 300 čelnika i aktivista JeI-a u sklopu borbe protiv militanata u toj pokrajini nakon što je bombaš samoubojica 14. veljače ubio 40 pripadnika policije.

Odgovornost za napad preuzela je militantna skupina sa sjedištem u Pakistanu, što je izazvalo napade i protunapade zračnih snaga dviju država koje imaju nuklearno oružjem.

JeI je osnovan 1942. i sudjelovao je na indijskim izborima više od dva desetljeća prije no što se uključio u separatističku politiku poslije početka borbi u Kašmiru 1989.

Ovo je treća zabrana te organizacije koja želi neovisnost Kašmira od Indije.

  • +2
Indijska vojska u Kašmiru Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Indijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da JeI podržava odcjepljenje dijela Indije i da bi njihovo neograničeno djelovanje moglo predstavljati opasnost za državu. Vlada je JeI proglasila "nezakonitim udruženjem".

Kašmir je himalajska regija koja je predmet sukoba više od 70 godina, otkad se bivša britanska kolonija Indija razdvojila na muslimanski Pakistan i hinduističku Indiju.

Kašmir je podijeljen između Indije koja upravlja Kašmirskom dolinom i regijom s hinduističkom većinom oko grada Jammua, Pakistana koji kontrolira teritorij na zapadu te Kine koja nadzire rijetko naseljena visoka područja na sjeveru.