nuklearne sile

Indija pozdravlja odluku Pakistana da oslobodi njenog pilota

28.02.2019 u 17:55

Bionic
Reading

Indijski vojni zapovjednici u četvrtak su objavili kako pozdravljaju plan Pakistana da oslobodi pritvorenog pilota, no odbili su potvrditi da će to ublažiti eskalaciju sukoba između tih dviju nuklearnih sila

Pilot identificiran kao Abhinandan Varthaman postao je ljudsko lice sukoba oko sporne regije Kašmir nakon što su u javnost izašle snimke njegovog uhićenja i pritvora.

"Sretni smo što će se našeg pilota osloboditi", istaknuo je podmaršal zračnih snaga Kapoor na konferenciji za medije. Nije odgovorio na pitanje hoće li taj povratak značiti i deeskalaciju sukoba.

Pakistanski premijer Imran Khan objavio je da će pilot biti oslobođen u petak, čak i nakon što je vojska njegove države prenijela kako su u pucnjavi indijske vojske preko sporne granice u Kašmiru poginula četiri pakistanska civila.

"U miroljubivoj gesti ćemo ga osloboditi sutra", rekao je Khan pakistanskom parlamentu u četvrtak poslijepodne. Zastupnici su na to odgovorili udarcima u stolove.

"Sutra ćemo proslaviti njegovo oslobađanje", kazao je 34-godišnji Vinay Bhardway, vodoinstalater iz Nawshere, graničnom gradu u Kašmiru koji je pod kontrolom Indije.

"Ljudi su veoma sretni zbog toga".

Sjedinjene Države, Kina, Europska unija i druge sile pozvale su dvije države na suzdržavanje. Tenzije između Islamabada i New Delhija narasle su nakon samooubilačkog napada 14. veljače u Kašmiru u kojem je poginulo najmanje 40 pripadnika indijske parapolicije.

Ta himalajska regija s muslimanskom većinom predmet je sukoba više od 70 godina, otkad se bivša britanska kolonija Indija odvojila na muslimanski Pakistan i hinduističku Indiju.

Kašmir je podijeljen između Indije koja upravlja Kašmirskom dolinom i regijom s hinduističkom većinom oko grada Jammua, Pakistana koji kontrolira teritorij na zapadu te Kine koja je zadužena za rijetko naseljena visoka područja na sjeveru.

Indija je u utorak napala kamp za obuku za skupinu baziranu u Pakistanu koja je preuzela odgovornost za samoubilački napad, a izvor iz vlade je novinarima naglasio kako je ubijeno više od 300 militanata.

Pakistan odbacuje te tvrdnje i tvrdi da je napad bio neuspjeh i da nitko nije poginuo jer su bombe bačene na većinom prazno područje na kojem nema vojnog kampa.