166 UBIJENIH

Indija se sjeća žrtava napada u Mumbaju

26.11.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Indija je u četvrtak počela obilježavati prvu obljetnicu krvavih napada u Mumbaju, 26. studenoga 2008., nizom svečanosti u čast 166 ubijenih u napadu dobro naoružane skupine.

Oružane snage koje su lani bile na meti žestokih kritika zbog toga što nisu učinile ništa da bi spriječile napad, u četvrtak ujutro su održale mimohod u Mumbaju, pokazujući novu opremu nabavljenu u okviru vladine potpore vrijedne 27 milijuna dolara, namijenjene jačanju sigurnosti.

Molitve i bdijenja trebaju se održavati tijekom cijelog dana na mjestima gdje su poginule žrtve, među kojima je bilo 25 stranih državljana, u nizu napada prozvanih "indijski 11. rujna".

Vjerski čelnici i diplomati zemalja iz kojih su bile žrtve zapalili su u srijedu navečer svijeće u sinagogi u Mumbaju, pozivajući na zajedničku borbu s ekstremizmom u svijetu.

Dana 26. studenoga 2008. navečer desetorica teško naoružanih muškaraca koji su se iskrcali s broda, zauzeli su dva elitna hotela, turistički restoran, židovski kulturni centar i glavni željeznički kolodvor.

Njihov krvavi pohod koji su svjetske televizije izravno pratile 60 sati, zaprepastio je javnost koja je odmah optužila Pakistan. Tijekom pokolja ubijeno je 166 osoba, a više od 300 je ranjeno.

Obljetnica se obilježava u času kada indijska vlada i dalje čini pritisak na Islamabad tražeći od njega da iskorijeni terorističke pokrete koji djeluju na njegovu teritoriju.

Indija i Sjedinjene Države optužuju muslimansku naoružanu eksremističku skupinu Laškar-e-Tajba (LeT) sa sjedištem u Pakistanu, da je organizirala i izvela te atentate. New Delhi sumnja da su desetorica pakistanskih napadača, među kojima je samo jedan preživio, imala logističku potporu pakistanskih obavještajnih služba.