ISPRIKA IZ OTTAWE

Incident u kanadskom parlamentu: Moskva bjesni zbog veličanja starog 'nacista'

25.09.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Rusko veleposlanstvo u Kanadi poslat će notu Uredu premijera Justina Trudeaua i ministarstvu vanjskih poslova u Ottawi zbog veličanja 'ukrajinskog nacista' u kanadskom parlamentu, najavio je ruski veleposlanik Oleg Stepanov za državnu agenciju TASS. Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta, Anthony Rota, ispričao se zbog počasti ukazane Yaroslavu Hunki (98) za vrijeme posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog

Kanadska židovska organizacija CIJA izrazila je 'duboku uznemirenost' zbog počasti veteranu nacističke divizije Galicija koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjelovala u genocidu nad Židovima, te poručuje da se tako nešto ne smije ponoviti. Tisuće Ukrajinaca borilo se na njemačkoj strani, a milijuni su služili sovjetskoj Crvenoj armiji.

U vrijeme incidenta, premijer Justin Trudeau bio je u parlamentu, društvu Volodimira Zelenskog, nakon čijeg je obraćanja Anthony Rota u svom govoru pokazao na Hunku koji je sjedio na galeriji, rekavši da je taj čovjek 'ukrajinski i kanadski heroj', te mu je zahvalio za njegovu službu. Prisutni su reagirali pljeskom.

'Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim što sam to učinio', priopćio je Rota, dodajući da nitko od prisutnih nije bio prethodno upoznat s njegovom namjerom ili njegovim izjavama. Inicijativa je, kaže, bila isključivo njegova, s obzirom da je Hunka stanovnik njegovog okruga te mu je na njega bila 'skrenuta pozornost.' 

'Posebno se želim najdublje ispričati židovskim zajednicama u Kanadi i diljem svijeta. Prihvaćam punu odgovornost za svoje postupke', rekao je predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta, piše BBC.

Kanadski oporbeni vođa Pierre Poilievre iz redova konzervativaca smatra da je premijer Trudeau također odgovoran za incident, te ga poziva da se ispriča. Iz Ureda premijera odgovorili su da je odluku o pozivanju Hunke donio Ured predsjednika Donjeg doma parlamenta i da je isprika bila odgovarajuća.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Hunka je služio u 14. Waffen-SS grenadirskoj diviziji, poznatoj kao divizija Galicija - dobrovoljnoj jedinici sastavljenoj većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkim zapovjedništvom. Pripadnici divizije optuženi su za ubojstva poljskih i židovskih civila, iako sud nije proglasio postrojbu krivom za ratne zločine. Jedinica je preimenovana u Prvu ukrajinsku diviziju prije predaje zapadnim saveznicima 1945. godine.

Dominique Arel, voditeljica ukrajinskih studija na Sveučilištu Ottawa, rekla je za CBC News da je ta divizija privukla tisuće ukrajinskih dobrovoljaca, a mnogi su se nadali ukrajinskoj neovisnosti.

Oleg Stepanov, ruski veleposlanik u Ottawi, naveo je da šalje notu kanadskom ministarstvu vanjskih poslova i Uredu premijera tražeći pojašnjenje.

'SS je prepoznat kao zločinačka organizacija odlukama Nürnberškog suda, koje su sastavni dio međunarodnog prava. Odavanjem počasti pripadniku ove kriminalne skupine, kanadski kabinet i članovi parlamenta prekršili su ne samo moralne, već i pravne norme', rekao je Stepanov za TASS.