nedemokratska atmosfera

Incident na izborima u Beogradu, aktivist posumnjao na prijevaru i zamalo 'pobrao' batine (VIDEO)

04.03.2018 u 17:12

Bionic
Reading

Izlaznost na lokalnim izborima za Skupštinu Beograda u prva tri sata manja je nego u posljednja tri izborna ciklusa, a do 10 sati glasovalo je 7,24 posto od 1.606.693 građana s pravom glasa, priopćili su Centar za slobodne izbore i demokraciju (CESiD) i Gradsko izborno povjerenstvo (GIK).

Promatrači Centra za praćenje izbora i izbornih procedura evidentirali su da je do 11 sati izlaznost bila 12,6 posto, dok je prema poslednjim podacima agencije IPSOS do 12 sati glasovalo 17,8 posto birača.

Tijekom prijepodneva glasovali su uglavnom svi ključni akteri čije sa lista u izbornoj utrci, od predsjednika države Aleksandra Vučića, čiji naprednjaci (SNS) su favoriti na izborima, do kandidata iz oporbe, nekadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa i predsjednika općine Novi Beograd i bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića.

Na beogradskim izborima glasovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ustvrdivši kako "drugi put koristi demokratsko pravo" koje ima činjenicom dvojnog državljanstva. Dodik je poručio da "želi Srbiju koja je najvažnija za regionalnu stabilnost, posvećenu razvoju i boljitku".

No, izbori ne prolaze baš svugdje u najboljem redu. Kao što pokazuje snimka youtube kanala nedavimobeograd, jedna je osoba primjetila da se na biračkom mjestu Zvezdara vodi paralelni birački popis na kojem članovi odbora navodno bilježe tko je izašao na izbore, a trebao bi dati gla Vučečevom SNS-u. To je uzrujalo snimatelja, a uz opetovane apele da se zove policija, scena završava i fizičkim nasrtanjem.