IZMJENE ZAKONA

Incest neće biti kažnjivo djelo?

par seks ljubav

par seks ljubav

Izvor: Corbis / Autor: Ole Graf/Corbis

Incest bi u Hrvatskoj mogao biti izbrisan s popisa kaznenih djela, uz uvjet da su obje osobe koje se upuštaju u takav odnos punoljetne te da su pri zdravoj pameti

Radna skupina za izmjenu Kaznenog zakona, u kojoj je čak osam profesora s pravnih fakulteta te odvjetnici, tužitelji i suci, razmatra ideju da se rodoskvrnuće izbriše iz kataloga kaznenih djela, piše vecernji.hr.


'Otvoreno je pitanje je li sazrelo vrijeme da se punoljetne osobe liše kaznene odgovornosti za ovakvo ponašanje', kaže dr. Velinka Grozdanić s Pravnog fakulteta u Rijeci. Voditeljica radne skupine dr. Ksenija Turković, koja vodi katedru za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, kaže da u smjeru napuštanja kažnjavanja incesta između odraslih osoba koje to same žele ide velik broj nacionalnih zakonodavstava te da o tome treba razmisliti i kod nas.

'Ako se brat i sestra koji su punoljetni svojevoljno upuste u seksualni odnos, gdje je tu žrtva koju bi trebalo štititi? Tad žrtve nema. Ugrožen je jedino javni moral, no treba li zbog toga ljude slati u zatvor?' pitanja su koja postavlja dr. Turković.

Dr. Turković ističe da u europskim zakonodavstvima postoje različita rješenja. Navodi primjer Francuske u kojoj rodoskvrnuće pri kojemu nema prisile nije kažnjivo još od doba Napoleona, dakle već 200 godina, do Njemačke, koja je nedavno pokušala sudskom praksom ovo pitanje učiniti nekažnjivim, no nije uspjela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi