svečano prisegnuo

[FOTO] Inauguracija novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića: 'Prioritet je obnova zgrada fakulteta stradalih u potresu'

18.10.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Povorkom rektora, prorektora, dekana i članova Senata od Sveučilišta do Hrvatskoga narodnog kazališta počela je u utorak svečana inauguracija Stjepana Lakušića, 84. rektora Sveučilišta u Zagrebu

Povorku predvode novi rektor Lakušić i odstupajući rektor Damir Boras, a svečanosti koja u HNK počinje u 12 sati, nazoče članovi akademske zajednice te predstavnici društvenog i političkog života Hrvatske.

Pozdravne govore održat će predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vesna Bedeković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kao izaslanik predsjednika Vlade, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt

Uslijedit će uvodno obraćanje duktora inauguracije Bojana Baletića, dekana Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te govor odlazećeg rektora Borasa.

Kada mu Boras preda insignije Sveučilišta, rektor Lakušić održat će nastupni govor. Lakušića su za rektora članovi Senata izabrali u ožujku, u drugom krugu u kojem mu je protukandidatkinja bila Mirjana Hruškar. Službeno je na dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu stupio 1. listopada, a na toj dužnosti zamijenio je Borasa, koji je dužnost rektora obnašao od 1. listopada 2014.

Mandat rektora najstarijeg i najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj po broju studenata, sastavnica, studijskih programa i zaposlenika traje četiri godine, odnosno do 30. rujna 2026.

  • +9
Inauguracija novog rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Govoreći o svom programu, Lakušić je ranije u intervjuu za Hinu istaknuo da sveučilište mora biti ključni društveni čimbenik razvoja Hrvatske. Njegovim programom predviđen je savjet za gospodarstvo čija je uloga premošćivanje virtualnih prepreka između akademske zajednice i gospodarstva, koje bi pomagalo rastu BDP-a. Studenti kao središte sustava i nosioci sutrašnjice čine jezgru razvoja i djelovanja Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je.

Rekao je i da će mu prioritet biti obnova zgrada svih fakulteta stradalih u potresu. Lakušić (Slavonski Brod, 1968.) na dužnost rektora dolazi kao redoviti profesor i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu, na kojemu je diplomirao i ostvario znanstveno-nastavničku karijeru. Hrvatskoj javnosti postao je poznat angažmanom na sanaciji potresa u Zagrebu i Banovini.