omikron soj

Imunolog Trobonjača peti val koronavirusa očekuje već u siječnju, no ima i ohrabrujućih vijesti

18.12.2021 u 09:31

Bionic
Reading

Peti val epidemije koronavirusa počet će tijekom siječnja, bit će puno zaraženih, onih koji će ostajati kod kuće, a neki će i završavati u bolnicama te će se povećati broj hospitaliziranih i umrlih, rekao je za Jutarnji list imunolog Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci

'Čini se da je omikron prilično zarazniji od dosad prevladavajuće delta varijante i svih dosadašnjih varijanti. Izuzetno snažno se prenosi zrakom kapljičnom infekcijom i infektivna doza potrebna da zarazi čovjeka je vrlo mala. Eksplozivno se širi po Južnoafričkoj Republici i Velikoj Britaniji i po svemu sudeći će tako biti i kod nas. Znamo da podosta izbjegava imunost što znači da će se moći inficirati i dobar dio onih koji su cijepljeni i koji su preboljeli covid. Na svu sreću stečena stanična T limfocitna imunost, koja nas inače štiti od teških oblika bolesti i smrti, štititi i od omikrona. Čini mi se da u tom valu koji nam slijedi, neće biti velikih posljedica i da smrtnost od ovog virusa ipak neće biti tako velika', rekao je Trobonjača za Jutarnji list.

Naglasio je i kako su do sada među onima koji su završili u bolnicma u 75 posto slučajeva bili necijepljeni, što je dokaz da cijepljenje štiti od težih oblika bolesti. Osobe koje su preboljele covid-19, kaže Trobonjača, dosad su bili dobro zaštićeni, ali omikron je toliko mutirao da se čini kako oni koji su preboljeli alfa i delta varijantu neće biti dobro zaštićeni od zaraze, iako će djelomično biti zaštićeni od teškog oblika bolesti.

  • +9
Cijepljenje na velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Dodao je i kako se ne može na temelju iskustva Južnoafričke Republike slijepo vjerovati da omikron varijanta izaziva slabe simptome zato što je u toj državi 80 zaraženih mlađe od 50 godina, a mlađi svugdje imaju blaže simptome. Ipak, kaže, s obzirom da je u Hrvatskoj dosta ljudi cijepljeno i preboljelo, moguće je da kliničke slike neće biti teže. Rekao je i kako novo cjepivo, koje bi bilo učinkovitije protiv omikron varijante, očekuje na proljeće sljedeće godine.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ