PROSVJEDI U ŠIBENIKU, SISKU, PULI...

'Impotentnoj vladi diže se narod'

12.03.2011 u 21:00

Bionic
Reading

U popodnevnim i večernjim satima održani su i protuvladini prosvjedi u Šibeniku, Sisku, Puli i Labinu

Nekoliko stotina Šibenčana okupilo se poslijepodne ispred zgrade Županije šibensko-kninske na prosvjedu kojim su iskazali nezadovoljstvo aktualnom politikom u državi.

Napisima 'Jaco odlazi', 'U ovoj državi i Chuck Norris bio bi bez posla', te 'Impotentnoj Vladi diže se narod', prosvjednici su zazivali kolektivnu ostavku vlade. Sve javne funkcije trebale bi biti samo službe kojima je jedina svrha osigurati dostojanstven život građanima, no to se u Hrvatskoj promijenilo, moglo se čuti na prosvjedu.

Bili ste skromni i simpatični dok vas nismo odabrali na vlast, a onda ste odjednom postali bahati, okružili ste se varalicama koje plaćate našim novcem i narod je postao nevažan, poručili su organizatori prosvjeda u Šibeniku.

Prosvjed, na kojemu je po novinarskoj procjeni bilo oko 700, a po policijskoj oko 350 građana, trajao je jedan sat i prošao mirno i bez zgreda.

PRVO OKUPLJANJE U SISKU

U Sisku se prema procjenama policije tristotinjak Siščana okupilo u prosvjednoj šetnji Siskom. Davor Mouček, jedan od organizatora očekuje puno veći odaziv građana Siska na zajedničkom prosvjedu koji je planiran za 19. ožujka u Zagrebu.

Sa samo jednim transparentom "Sisak se budi (polako)" i hrvatskom zastavom počela je prva šetnja gradom kojom su se Siščani pridružili prosjvednicima u drugim gradovima Hrvatske. Nakon okupljanja kod zgrade Velikog Kaptola, na Trgu bana Jelačića prosvjednici su se obratili policiji i obećali mirnu prosvjednu šetnju.

Tijekom šetnje središnjom gradskom ulicom - Radićevom, uzvikivali su "Hoćemo izbore", "Vlado odstupi", "Dosta korupcije u Sisku". Nakon kraćeg zadržavanja uz zgradu u kojoj je sjedište Sisačko-moslavačke županije, Rimskom ulicom su se vratili do mjesta prvotnog okupljanja. Prosvjednu šetnju osigiuravala je policija, a nisu zabilježeni nikakvi izgredi.

U PULI I LABINU ŠETALO 400 PROSVJEDNIKA

Tristotinjak građana okupilo se večeras na pulskom trgu Portarata u Puli na protuvladinom prosvjedu kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo i negodovanje protiv aktualne Vlade.

Ostavka Vlade, najskorije raspisivanje izbora i kontrola nad moćnicima koji su ih doveli do Zavoda za zapošljavanje, zajednički je zahtjev prosvjednika u Puli koji su u jednom trenutku donijeli tri kontejnera za smeće na kojima su zalijepili natpis "Ne želiš da tvoja djeca kopaju po kontejneru? - Izađi na prosvjede".

"Ova se Vlada dokazala neradom, nemarom, korumpiranošću i nesposobnošću. Stoga hitno tražimo najskorije raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i odstupanje cjelokupne vlade", proučili su prosvjednici u Puli.

Nakon uvodnih obraćanja, u kojim su uglavnom ponovljeni već poznati zahtjevi, povorka prosvjednika krenula je ulicama grada najprije do Danteovog trga, gdje je sjedište HDZ-a Pule skandirajući pritom "Jaco, odlazi" i "Lopovi, lopovi". Potom su nastavili do Foruma gdje je sjedištve gradskog poglavarstva gdje su ponovili uzvike "Lopovi, lopovi" da bi mimohod završili ispred sjedišta Istarske županije.

Prosvjed u Labinu večeras je okupio stotinjak većinom mlađih građana. Oni su, uz trube i zviždaljke, nosili i transparente na čelu s porukom "Istarska malvazija s okusom Rockwoola, iz IDS-ovog podruma".