RAZVOJNI PROJEKTI

Imotskoj krajini 242 milijuna kuna: Stanovi, poslovne zone, vrtići, kino...

01.07.2020 u 20:01

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je u srijedu u Imotskom na uručenju Intervencijskog plana kojim će se u Imotskoj krajini novcem iz Europske unije financirati 25 razvojnih projekata u iznosu od 242 milijuna kuna.

"Ovih 242 milijuna kuna je za brojne projekte gospodarske i društvene revitalizacije, za veća ulaganja i veću dinamiku životnih gospodarskih aktivnosti u Imotskoj krajini, ovo je nastavak našeg predanog angažmana da politikom ravnomjernog razvoja pomognemo razvoj ovog kraja", rekao je Plenković na svečanosti.

Istaknuo je kako je najveća poruka koju danas želi uputiti da po uzoru na Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem, preko kojeg se dosad za pet slavonskih županija ugovorilo više od 12,8 milijarda kuna, žele napraviti sličan projekt za Dalmatinsku zagoru, Liku, Gorski kotar i Banovinu.

"Uvjereni smo da baš tim krajevima Hrvatske treba dodatna podrška i za demografsku revitalizaciju i za gospodarski razvoj", dodao je. Plenković je ponovio da je Vlada zadnja četiri mjeseca koronakrize, uza "sve fantastične rezultate u području javnog zdravstva, svojim odlukama pomogla čak 609.000 radnika u privatnom sektoru".

"Održali smo na životu i u proizvodnji i radu 103.000 poslodavaca i dosad isplatili 5,6 milijardi kuna", rekao je i ponovio kako je to potez bez presedana, potez koji napravljen preraspodjelom u državnom proračunu i rebalansom državnog proračuna.

Podsjetio je i na mjeru skraćenoga radnog vremena i 2000 kuna kojima će Vlada nadomjestiti iznos koji poslodavci zbog smanjene potražnje možda ne bi mogli isplatiti radnicima. Mjera se uvodi od 1. lipnja i traje do 31. prosinca ove godine.

Podsjetio je kako je danas točno sedam godina da smo članica Europske unije te je s tim u vezi istaknuo da se projekti u Imotskoj krajini, na Biokovu i u Cetinskoj krajini financiraju EU novcem. Dodao je kako smo u zadnjih sedam godina na raspolaganju imali 10,7 milijarda eura, a u novom financijskom ciklusu trebali bismo imati između 21,5 i 22 milijarde eura.

"To je jedan cijeli godišnji proračun ekstra dodatno. To je mehanizam i zamašnjak za investicije i gospodarski razvoj," zaključio je Plenković.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić je istaknuo kako je danas uručenim Intervencijskim planom obuhvaćeno 25 projekta koji će razviti Imotsku krajinu.

"Najveći od njih stajat će 45 milijuna kuna i povezat će sva imotska jezera - Modro, Crveno, Lokvičićko jezero, Zeleno jezero i Ričice u jedan zajednički turistički proizvod i obogatiti ovu krajinu", rekao je Pavić.

Po njegovim riječima, 20 milijuna kuna namijenjeno je za potporu poduzetnicima u Imotskoj krajini. Najavio je kako će se novcem iz Intervencijskog plana izgraditi tri vrtića - u Imotskom, Runoviću i Zmijavcima, tržnica i kino u Imotskom, stanovi za mlade i socijalne slučajeve - marginalne skupine u Imotskom i Lovreču, sportske dvorane u Podbablju i Cisti Provo, poslovne zone u Cisti i Prološcu, dobrovoljna vatrogasna društva i društveni domovi u Lokvičićima, Lovreču i Zagvozdu, rekonstruirat će se u multifunkcionalni centar stara vojarna na Kamenom mostu u Podbablju te regionalna energetska agencija koja će, kako je rekao, raditi sve ostale energetske projekte u Imotskoj krajini.

Pavić je rekao i kako će 242 milijuna kuna namijenjena Imotskoj krajini biti na raspolaganju iduće godine, kada kreće nova financijska omotnica iz EU fondova.