osiguran novac

Preraspodjelom sredstava 360 milijuna kuna za hrvatske poljoprivrednike

25.06.2020 u 12:50

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u četvrtak nakon sjednice Vlade, da će preraspodjelom sredstava iz Programa ruralnog razvoja hrvatskim poljoprivrednicima na raspolaganju biti 360 milijuna kuna potpora

Sutra će, kako je najavila, u službenom glasniku EU-a biti objavljena odluka o izmjeni uredbe kojom se regulira korištenje Programa ruralnog razvoja u svim zemljama EU-a.

Ministrica je kazala da je to između ostalog rezultat uspješno vođenih pregovora hrvatskog predsjedništva te podrške i solidarnosti svih članica EU-a i rezultirat će dobrim dohodovnim potporama za hrvatske poljoprivrednike.

S obzirom na izmjenu uredbe, kako je pojasnila, to konkretno znači da će se dva posto ukupno dodijeljenih sredstava u okviru Programa ruralnog razvoja moći dodijeliti malim i srednjim hrvatskim OPG-ima, obrtima i poduzećima koja se bave poljoprivredom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

"Već smo počeli raditi elemente natječaja, potpore će se isplaćivati nekoliko mjeseci. Za male poljoprivredne proizvođače koji se bave primarnom proizvodnjom iznosit će do 7 tisuća eura, ovisno o kriterijima, a za male i srednje prerađivače do 50 tisuća eura", istaknula je.

To smatramo, nakon tri kruga pregovora, tri seta mjera, najznačajnijom potporom u resoru poljoprivrede što se tiče dogovora s EK, kazala je.

Na novinarsko pitanje koliko je to ukupno novca kazala je ukupno 360 milijuna kuna.