čerupanje zlatne koke

Veliki projekt na Srebrnjaku na pragu propasti, ministrica traži hitni akcijski plan

12.06.2020 u 17:16

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zatražila je od v.d.ravnateljice Dječje bolnice Srebrnjak Ivane Đerek Dubravčić da joj hitno dostavi Akcijski plan s datumima provedbe svih elemenata europskog projekta 'Dječji centar za translacijsku medicinu', vrijednog 60 milijuna eura. Tportal je imao uvid u dopis Srebrnjaku o znatnom kašnjenju s predviđenim aktivnostima, uz upozorenje da će svaka daljnja odgoda dodatno ugroziti taj veliki projekt - za kojeg je inače najzaslužniji smijenjeni ravnatelj Boro Nogalo - što bi moglo rezultirati raskidom ugovora

Uz Dječju bolnicu Srebrnjak trebao je pod pokroviteljstvom Europske komisije niknuti veliki znanstveni centar, u Bruxellesu poznat kao Centre of competence for translational Medicine (CCTM). Mala bolnica nad Kvaternikovim trgom jedina je aplicirala za taj veliki znanstveno-istraživački projekt i uz pismo podrške tadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića dobila izvrsne ocjene recenzenata. Tri godine kasnije, taj iznimno vrijedan projekt, kojega je prije manje od godinu dana hvalio premijer Andrej Plenković, na pragu je propasti.

U pismu podrške projektu, bivši ministar Kujundžić napisao je da se CCTM uklapa u nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite djece. Ipak, smatrao je da bi taj, kako ga je nazvao, 'izvrstan projekt' trebao biti uz Rebro ili nikad realiziranu bolnicu u Blatu - podsjetimo, lani je na lokaciji nesuđene Sveučilišne bolnice svečano potpisano partnerstvo Vlade i Grada Zagreba za izgradnju upravo Nacionalne dječje bolnice. U siječnju, nakon Nogalove smjene, sad već bivši ministar poručio je da će CCTM 'ići dalje' i da je bitno 'raditi kvalitetno, a ne igrati se svojih kockica, svatko na svom 'bregu'.

Smjena Bore Nogala u prosincu 2019. temeljem optužbi Grada Zagreba za nezakonita zapošljavanja i nadriliječništvo na Srebrnjaku izazvala je veliku buru u javnosti, a uz njega je stala i Hrvatska liječnička komora. Sam Nogalo odluku o smjeni vezao uz to što je bolnica Srebrnjak pod njegovim vodstvom postala, kako je rekao, 'zlatna koka', sa zemljištem Brestovac od 80.000 kvadrata i projektom CCTM od skoro pola milijarde kuna.

  • +5
Boro Nogalo Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Lani u srpnju, pet mjeseci prije negoli je maknut s vrha Dječje bolnice Srrebrnjak, Nogalo je u Banskim dvorima potpisao ugovor o financiranju CCTM-a europskim novcem s ministricom Blaženkom Divjak i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU-a Tomislavom Petricom.

Prisutan je bio i premijer Plenković, koji je istaknuo kako je riječ o jednom od ključnih strateških projekata Vlade u okviru korištenja europskih sredstava, koji je dugo pripreman i predstavlja značajnu investiciju u hrvatski zdravstveni sustav. Nova zgrada bit će moderno opremljena i donijeti 130 novih radnih mjesta, rekao je Plenković, a centar će postati referentnom točkom na tom području medicine i ojačati imidž Zagreba u pogledu kvalitete zdravstvenih usluga.

Smjena Bore Nogala Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Projekt CCTM trebao je biti završen kroz 32 mjeseca, a obuhvaćao je izgradnju i opremanje nove zgrade od gotovo 15.000 četvornih metara, funkcionalno povezane s postojećom zgradom bolnice Srebrnjak. Ukupni troškovi projekta tada su procijenjeni na 432 milijuna kuna, od čega se 85 iznosa iz EU-a, a 15 posto iz državnog proračuna.

Tom prilikom, ministrica Divjak istaknula je da se radi o najvećem strateškom projektu u hrvatskoj znanosti, a Nogalo je najavio da se za mjesec i pol dana kreće sa raspisivanjem potrebnih natječaja kako bi izgradnja tog 'inkubatora za sve one koji imaju ideju, kompetencije, inovaciju i strategiju za nešto novo' započela 2020. godine.

U četvrtak, 4. lipnja, MZO je podsjetio v.d. ravnateljicu Dječje bolnice Srebrnjak Ivanu Đerek Dubravčić da je kao nadležno tijelo u više navrata tražilo izvještaj o statusu provedbe projekta s napomenom o žurnosti i nužnosti provođenja projektnih aktivnosti.

'Od datuma potpisa Ugovora (12. srpnja 2019., op.a.) niste pokrenuli niti jednu predviđenu aktivnost Planom nabave projekta niti ste prema traženju Posredničkih tijela podnijeli Zahtjev za nadoknadom sredstava kojim potražujete troškove nastale prije potpisa Ugovora. Građevinski radovi koji obuhvaćaju izgradnju nove zgrade još nisu započeli, a njima prethodi ugovaranje izrade Izvedbenog projekta koje također značajno kasni', piše ministrica Divjak.

Prema projektnoj prijavi, izrada izvedbenog projekta i izvođenje radova izgradnje nove zgrade CCTM-a trebali su završiti do veljače 2021. godine, a 'prema trenutnom stanju navedena aktivnost kasni s provedbom 15 mjeseci'. To bi značilo da se aktivnost produljuje do svibnja 2022. godine, što je prekoračenje predviđenog kraja provedbe projekta za dva mjeseca.

'S obzirom na kompleksnost provođenja javnih nabava koje moraju proći javno savjetovanje, pripremu i izmjenu dokumentacije o nabavi, mogućnost poništenja i moguće žalbe izgledno je da će se rok provedbe produljiti i za znatno više mjeseci. Navedene aktivnosti nisu započele te postoji veliki rizik da se projekt ne provede do kraja 2023. godine', upozorava ministrica Divjak, podsjećajući da se ugovor može raskinuti ukoliko se obaveze ne ispune ili se s njihovom ispunjenjem neopravdano kasni.

Na kraju, Divjak moli Đerek Dubravčić da izvijesti MZO o statusu provedbe CCTM-a i da žurno dostavi Akcijski plan s predloženim datumima provedbe svih elemenata projekta. 'Ministarstvo će se na isti očitovati te pratiti izvršenje istog. Sva daljnja nepridržavanja planiranih vremenskih rokova koji mogu provedbu Projekta staviti u veću ugrozu mogu rezultirati jednostranim raskidanjem Ugovora', zaključuje ministrica.

Dopis MZO-a otišao je na znanje ravnatelju SAFU-a Tomislavu Petricu, ministru regionalnog razvoja i fondova EU Marku Paviću, te gradonačelniku Milanu Bandiću.

Podsjetimo, u najnovijem zapletu u Dječjoj bolnici Srebrnjak, uz Boru Nogala i zamjenika pomoćnika ravnatelja bolnice za kontrolu kvalitete zdravstvene zaštite i nadzora Davora Plaveca, zahtjev za očitovanje o naknadama isplaćenim za sate u pripravnosti dobila je i voditeljica projekta CCTM, Mirjana Turkalj.

>>> Zagrebački ured za zdravstvo: Nije točno da se raspravljalo o smjeni Mirjane Turkalj

V.d. ravnateljicu Đerek Dubravčić, koja se o tom slučaju oglasila priopćenjem za medije, tportal je u utorak zamolio da se očituje i na zaključak iz dopisa MZO-a. Odgovor još nije stigao.