SPRIJEČITE EKSPLOZIJU

Imate plinsku bocu? Evo savjeta kako da se ne dignete u zrak

25.10.2013 u 12:02

  • +31

Snažna eksplozija u Karlovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bionic
Reading

U samo mjesec dana izbile su dvije razorne eksplozije uzrokovane curenjem plina iz plinskih boca. Nakon što je početkom mjeseca u Metkoviću smrtno stradala starica, jutros u Karlovcu nije srećom došlo do pogibije, no o jačini eksplozije najbolje govore fotografije koje prikazuju demoliran cijeli jedan kat stambene zgrade. Je li plinska boca u stanu latentna opasnost i kako spriječiti ovakve nesreće?

Dragutin Vuković, zapovjednik zagrebačke Javne vatrogasne postaje Centar, pojasnio nam je kako se često brkaju pojmovi. Ne dolazi do eksplozije plinske boce već plina koji iz nje istječe. 'Plinska boca sama po sebi može eksplodirati samo pri vrlo visokoj temperaturi', pojašnjava.

No do eksplozije plina najčešće dolazi pri pogrešnoj montaži ili pri izmjeni boce. Ipak, Vuković naglašava kako je ljudski faktor presudan. Ako se oprezno postupa i reagira na prve znakove nepravilnosti i, što je najvažnije, gumeno crijevo koje spaja bocu i npr. štednjak promijeni najmanje svake dvije godine, problema ne bi trebalo biti.


Također treba reagirati i na promjene vidljive na štednjaku. 'Štednjak i dize treba periodički pregledavati. Treba vidjeti je li plamen drugačije boje ili oblika. Plamen mora biti plave boje, ne recimo žute', naglašava. Dodaje kako plinski štednjaci imaju električne ventile koji u nuždi zatvaraju dotok plina, ali oni mogu zakazati.

'Bitno je biti pažljiv, ne aljkav. Ne treba uvijek zvati majstora da zamijeni bocu, samo treba paziti', poručuje Vuković.

Kada dođe do curenja plina iz boce stvara se kritična koncentracija plina u zraku u prostoriji. Kada se uđe u eksplozivnu zonu, dovoljno je samo upaliti svjetlo da dođe do iskrenja i onda do eksplozije. 'Curenje se može na vrijeme osjetiti jer je taj plin aromatiziran. Ako osjetite miris plina u kući, odmah otvorite sve prozore i vrata i provjetrite prostoriju', poručuje Vuković.