DEMANTIRAJU MILANOVIĆA

Ima li Tihomir Orešković izborni legitimitet? Evo što kažu stručnjaci

23.12.2015 u 19:54

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ponovno je u srijedu na konferenciji za novinare osporio legitimitet nestranačkom mandataru. Međutim politolog Anđelko Milardović i politički analitičar Žarko Puhovski smatraju da nije u pravu te da ništa ne priječi saborsku većinu da imenuje mandatara kojeg želi, bez obzira je li bio na izbornoj listi

Jednako je u pitanje legitimitet novog mandatara Tihomira Oreškovića doveo i Radimir Čačić.

Milanovićeve prozivke odbacio je Tomislav Karamarko, koji za razliku od SDP-a na parlamentarnim izborima izbjegava personalizirane kampanje. SDP, s druge strane, ima običaj isticati osobu koju namjeravaju proglasiti manatarom još od izbora na kojima je SDP kao 'premijerskog kandidata' svojedobno istaknuo Ljubu Jurčića.

'To je Milanovićeva politička ideologija. Ako ćemo prema Ustavu, a Ustav je temeljni dokument ove države, onda se svaki građanin ako ispunjava uvjete nekog posla može natjecati za bilo koje mjesto i bilo koju funkciju u državi', kazao nam je Anđelko Milardović.

Milanović tvrdi da premijer mora imati izborni legitimitet i da mora biti šef političke stranke koji je sudjelovala na izborima. 'Opasno je za demokraciju da se na takav način donose odluke. Položaj premijera je važan ako postoji demokratska legitimacija. Premijer treba biti predsjednik stranke koja ima većinu u Saboru. Tako je svugdje u svijetu', kazao je Milanović na konferenciji za novinare u srijedu.

Politolog Milardović smatra da je to nategnuta interpretacija koja odgovara Milanovićevoj projekciji onoga tko bi to trebao biti.

'To tumačenje nije ništa drugo nego projekcija vlastite uloge u tom procesu. Njegov stav nema utemeljenja u stvarnosti jer Ustav ne priječi takvo djelovanje', objašnjava Milardović. Po logici iz njegove interpretacije, nastavlja, nestranački mandatar nema izravni legitimitet koji je izveden iz izbornog procesa, nego ima posredni legitimitet iz parlamenta. Međutim podsjetio je Milardović da imamo i europsko iskustvo nestranačkih premijera poput Marija Montija u Italiji i Lucasa Papademosa u Grčkoj.

'Temeljni prigovor ostaje da ti ljudi nisu izvedeni iz izbornog procesa ili da su nominirani, ali to je nategnuta primjedba. Ona se kontekstualizira u smislu Milanovićeve ideje da ostane kao što je i bilo', poručio je politolog.

Slično razmišlja i Žarko Puhovski.

'Milanović je u pravu u sadržajnom smislu, ali formalno govoreći svatko tko bi dobio većinu u parlamentu je ovlašteni mandatar. Tu se dakle legitimitet dobiva time što ste dobili većinu u parlamentu. Politički gledano, sasvim sigurno bi bilo puno zdravije, recimo to tako, da to bude netko od osoba koje su se kandidirale na izborima. Međutim, formalno govoreći, to su izbori za parlament, a ne za Vladu', smatra Puhovski.

Dakle, nastavlja, bira se onaj koji će odlučiti tko će predstavljati narod i to ne sprečava parlament da izabere bilo koga, dapače daje mu ovlast da izabere bilo koga za izvršnu funkciju. 'Milanović je politički gledano u pravu, ali formalno nije jer svatko koga izabere parlament ima legitimitet', mišljenja je politički analitičar.

Postavlja se pitanje zašto Milanović sada ide s tom pričom?

'O tome je govorio prije nekoliko dana pa je odustao. Čak je i Karamarko u jednom trenutku rekao gdje to postoji škola za premijera da bi on bio stručnjak. To sam govorio u više navrata - ne postoji stručnjak za premijera. Ta ideja da netko bude stručnjak premijer je besmislena, ne toliko zato što on ne bi imao legitimitet, jer oni mogu izabrati biskupa Košića za premijera, što bih ja preporučio u ovoj situaciji, a on se ne bi začudio', zaključio je Puhovski.