konkretan slučaj

Oglasio se i Malenica: Slažem se s postupanjem Ustavnoga suda

19.04.2024 u 16:29

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Malenica u petak je rekao da se slaže sa stavom i postupanjem Ustavnoga suda koji je danas upozorio da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer

"Slažem se sa stavom i postupanjem Ustavnoga suda u ovom konkretnom slučaju", rekao je Malenica u izjavi novinarima ispred Banskih dvora te dodao da se slaže sa stavom toga suda da je Zoran Milanović kršio Ustav tijekom kampanje.

Ne smatra da bi protiv volje birača bila odluka kojom bi taj sud poništio eventualnih 76 potpisa potpore izabranih zastupnika Milanoviću kao potencijalnom mandataru.

"Ne bi. To je predsjednik Ustavnog suda jasno istaknuo i slažem se s njegovim stavom da je Ustav iznad svih građana, iznad predsjednika Republike i Hrvatskog sabora", objasnio je Malenica.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas na konferenciji za novinare da predsjednik Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

"Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku", rekao je Šeparović.

Malenica je u izjavi podsjetio da je Ustavni sud pravovremeno već donio jedno upozorenje, referirajući se na upozorenje od 18. ožujka kada su SDP i Milanovića upozorili da ako želi sudjelovati u izborima mora podnijeti ostavku.

"Nažalost, Zoran Milanović je kršio Ustav i to upozorenje. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da nije bilo potrebe reagirati tijekom kampanje, već sada. Tu je predsjednik Ustavnog suda jasno istaknuo da nisu htjeli reagirati da ne bi utjecali na volju birača", rekao je Malenica.

Istaknuo je u svojoj izjavi i stav profesorice Sanje Barić da je današnje upozorenje Ustavnoga suda "najblaže" što je taj sud mogao napraviti na činjenicu da je Zoran Milanović kršio Ustav.

Novinari su ga pitali je li to upozorenje od 18. ožujka trebalo biti konkretnije i reći koje su moguće posljedice ako Milanović sudjeluje u kampanji, a Malenica je ocijenio da je Ustavni sud "ispravno postupio i prvi put i sada" te da je i to prvo upozorenje bilo dovoljno jasno.

"Zoran Milanović i njegovi jataci poraženi su na ovim izborima i to se jasno vidi po broju mandata koalicije SDP-a i partnera i naravno da oni sad ne žele prihvatiti ni poraz, niti činjenicu da će teško uspjeti sastaviti većinu", ustvrdio je Malenica.