ZAKON JAČEG

Ima li kraja? Grčka ih je natjerala da promijene ime, a Bugarska sad traži od Sjeverne Makedonije da dodaju Bugare u Ustav

17.12.2021 u 10:46

Bionic
Reading

Predsjednik Bugarske Rumen Radev je tijekom boravka u Bruxellesu rekao da Republika Sjeverna Makedonija mora promijeniti svoj Ustav kako bi napravila pozitivan korak ka rješavanju spora Sofije i Skoplja

U razgovoru za Euractiv, Radev se zapitao zašto je tako teško dodati jednu riječ - Bugari - u ustav Sjeverne Makedonije, ako su već pristali na promjenu imena svoje zemlje.

'Diskriminatorni tretman makedonskih Bugara traje već desetljećima i to mora prestati. Danas više od 120.000 makedonskih državljana ima bugarsko državljanstvo i oni nisu samo bugarski državljani, već i državljani EU, što puno znači kada su ljudska prava u pitanju. Makedonski Bugari moraju biti tretirani ravnopravno sa svim ostalim skupinama ljudi spomenutim u njihovom Ustavu. To su principi, a ne pregovori. Želimo vidjeti nepovratne i održive rezultate, pravno obvezujuće', rekao je bugarski predsjednik.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Euractiv

Radev je dodao da je Bugarska zabrinuta zbog toga što Sjeverna Makedonija ne primjenjuje temeljna načela i vrijednosti EU, poput ljudskih prava i nediskriminacije.

'Prije četiri godine vjerovali smo da će sporazum riješiti probleme u bilateralnim odnosima, kao što je to s Grčkom učinio Prespanski sporazum, ali danas postoji zaostajanje u svim točkama. Govor mržnje protiv Bugarske raste, ne postoji politička volja za uklanjanje uvredljivih tekstova u udžbenicima, ne postoji politička volja da se zaustavi krivotvorenje i uništavanje bugarske kulturne i povijesne baštine u ovom dijelu svijeta', rekao je Radev.

  • +8
Izbori u Sjevernoj Makedoniji Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Podsjetimo, Bugarska je blokirala pregovore Sjeverne Makedonije o priključenju EU, navodeći kao razlog diskriminaciju Bugara i njihovog kulturnog nasljeđa u makedonskim pravnim aktima i društvu općenito.