ŽESTOK FINIŠ KAMPANJE

Vlast optužila kandidatkinju oporbe za gradonačelnicu Skoplja da je Bugarka, ona uzvraća: 'Lažu i to glupo'. Uključili su i Bugari: 'Ovo je linč'

28.10.2021 u 20:30

Bionic
Reading

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Makedonije (SDSM) doživjela je niz bolnih poraza u prvom krugu lokalnih izbora u Sjevernoj Makedoniji. Zbog toga su uoči drugog kruga, koji se održava u nedjelju, zaoštrili retoriku, a najjači udarac zadali su kandidatkinji oporbe za gradonačelnicu Skoplja, Daneli Arsovskoj, koju su optužili da je - Bugarka

Danela Arsovska, inače bivša predsjednica Makedonske gospodarske komore, kandidirala se kao nezavisna kandidatkinja uz potporu najjače oporbene stranke, VMRO-DPMNE-a, koji se kroz zaokret ekonomskim i zelenim politikama pokušava odmaknuti od kompromitiranog imidža stvorenog tijekom vladavine bivšeg premijera Nikole Gruevskog, bjegunca od makedonskog pravosuđa koji trenutno boravi u Budimpešti.

To im je donekle i uspjelo, jer je Arsovska u prvom krugu ostvarila nešto manje od 38 posto glasova, oko tri posto više od dosadašnjeg gradonačelnika i kandidata socijaldemokrata Petra Šilegova. Kad je riječ o drugim sredinama, u prvom krugu lokalnih izbora VMRO-DPMNE pobijedio je u 21 gradu, a SDSM tek u njih devet. VMRO-DPMNE nakon prvog kruga vodi i u drugom najvećem gradu u zemlji, Bitoli.

Zato je vlast izvadila tešku artiljeriju. Objavila je dokument bugarskog ministarstva pravosuđa koji pokazuje da je Arsovska već deset godina bugarska državljanka, a nedugo zatim i bugarsku osobnu iskaznicu koja još vrijedi. Ovakav napad dodatno je nezgodan imajući u vidu kontekst - bugarsku blokadu pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koju osuđuje gotovo cijela Europa, a Makedoncima se od nje diže kosa na glavi.

  • +4
Lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

'U Skoplju se bira gradonačelnik, a u Bugarskoj - kmet. Bugari su imali gradonačelnika 1941. i više ga neće imati', komentirao je premijer Zoran Zaev te pozvao Arsovsku da se povuče iz utrke.

Već ranije su iz redova vladajućih pokušali diskreditirati Arsovsku tvrdeći da je imenovana počasnom konzulicom Mađarske, čiji je premijer Viktor Orban zaštitnik bivšeg šefa VMRO-DPMNE-a Gruevskog. 'Kandidatkinja instalirana izvana koja radi protiv interesa građana neće proći', rekla je Slavjanka Petrovska, parlamentarna zastupnica SDSM-a.

Arsovska je uzvratila na optužbe ustvrdivši da je tužila svoje političke protivnike, s obzirom na to da je osobna iskaznica koju su pokazali na ime Daniela, a ne Danela. 'Pet godina tražili su od mene da im dajem ekonomske savjete, sjedili su sa mnom za stolom i sad izmišljaju i lažu o meni, i to glupo. Trebali bi se sramiti!' rekla je.

Kandidatkinju oporbe u svom komentaru podržao je i bugarski dnevnik Trud, ustvrdivši da je u pitanju 'verbalni linč Bugarke'. 'Je li loše biti Bugarin u Makedoniji? Ako slušate premijera Zorana Zaeva, to je loša stvar', stoji u tekstu.

Inače, u prvom krugu izbora primijećen je trend pada podrške vodećim strankama - vladajući SDSM dobio je čak 180 tisuća, a VMRO-DMPNE oko 50 tisuća glasova manje nego na proteklim izborima 2017. Dio tih glasova prelio se nezavisnim kandidatima, a zabilježeno je i 60 tisuća nevažećih listića.