PREMLADA I PRESTARA

Ima 2 tumora, ali ne može u invalidsku mirovinu

05.06.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Iako je u samo dvije godine operirala dva tumora na mozgu, a sada čeka operaciju štitnjače, te ima trajno oštećenje sluha i boluje od epilepsije, astme i teškog dermatitisa, u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje tvrde kako 56-godišnja Gordana Lukić nema uvjete za invalidsku mirovinu

Istovremeno je Zavod za zapošljavanje više ne želi držati u svojoj evidenciji jer kažu kako je trajno nesposobna za rad, a budući da nema još 60 godina, nema uvjete ni za redovitu mirovinu. U Centru za socijalnu skrb također tvrde kako nema uvjete za pomoć, jer prelazi cenzus s obzirom na činjenicu da joj suprug ima mirovinu od 1.700 kuna. Tako za ovu nesretnu ženu u Hrvatskoj socijalnoj i institucionalnoj piramidi nema mjesta, piše Glas Slavonije

- Čak 17 godina radila sam kao čistačica u Elektroslavoniji, no 1991. sam ostala bez posla, a od 1992. sam na Zavodu za zapošljavanje. Kako sam već dvije godine bolesna morala sam im svaka tri mjeseca donositi dokumentaciju o tome da nisam sposobna za rad.

U prosincu prošle godine rekli su mi da više ne moram dolaziti, jer će me skinuti iz evidencije kao osobu koja je trajno nesposobna za rad. No, s druge strane invalidska komisija odbila je već četiri zahtjeva za invalidsku mirovinu i to posljednji put prije nekoliko dana.

Liječnik iz invalidske komisije HZMO-a zaključio je kako sam previše rumena u licu, te bi u slučaju stvarne bolesti bila blijeda i s podočnjacima. Nije reagirao ni kada sam mu rekla da sam u licu crvena zato što imam kožnu bolest, o čemu postoji dokumentacija, već je tražio da mu pokažem jesu li mi noge otečene.

Zaključio je kako to nije ništa i što mi pada na pamet da tako mlada idem u mirovinu. Njima sam s 56 premlada za mirovinu, a na Zavodu su zaključi da sam prestara i bolesna za posao, to je tragikomično, priča Gordana.

Ona trenutačno pije 11 lijekova, čiji je veliki dio nedavno s liste besplatnih lijekova prebačen na listu lijekova koji se plaćaju. Za liječenje u Zagrebu supružnici su se već zadužili, a kuća u Tenji je pod hipotekom. “Od Centra za socijalnu skrb tražila sam barem jednokratnu pomoć za liječenje, no ni to nisam dobila. Tražila sam pravnu pomoć i u Gradu i Županiji, no svuda mi je rečeno da se strpim tri i pol godine kada mogu ostvariti redovitu mirovinu. No, s obzirom na moju bolest, pitanje je hoći li to dočekati”, zaključuje Gordana Lukić.