ULTIMATUM MLJEKARA

'Ili će nas primiti Milanović ili slijedi vruća jesen'

23.07.2013 u 15:50

Bionic
Reading

'Ili će nas na razgovor primiti premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kako bi se naši problemi riješili mirnim putem, ili slijedi vruća jesen', današnji je ultimatum mljekara okupljenih u Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka

Čelnik HSUPM-a Davor Blažić na konferenciji za novinare, prenosi Večernji list, rekao je da prosvjedi nikome nisu u interesu. No nezainteresiranost resornog ministra i isplata svega 62 posto od očekivanih poticaja natjerat će ih na taj nepopularan čin koji će, najavljuje, uslijediti nakon turističke sezone.

'Bit će to najmasovniji prosvjedi do sada jer kuha i među ratarima – i sigurno neće trajati jedan dan. Za dvije kune po litri mlijeko se ne može proizvesti', rekao je Blažić, ističući kako je najbolji primjer toga sve veći pad proizvodnje.

Samo u prva četiri mjeseca proizvodnja mlijeka pala je za 120 milijuna litara, 30 milijuna dnevno, a kako je lani proizvedeno 602 milijuna litara, dok je, primjerice, 2009. proizvedeno čak 679 milijuna litara, nije teško izračunati koliko će dugo još biti proizvodnje, tvrde mljekari.

'Da je riječ o najtežoj, 'rudarskoj' proizvodnji u poljoprivredi, govori i činjenica da je 2003. godine čak 65 tisuća obiteljskih gospodarstava isporučivalo mlijeko za preradu, a danas oko 10 tisuća. Samo u zadnjih godinu dana propalo je 3000 mliječnih farmi', kazao je Blažić, ističući kako od prošlih prosvjeda nemaju ni službenu cijenu mlijeka, nije upalio ni mliječni paket, a već tri mjeseca čekaju na sastanak s ministrom Jakovinom.

Prema riječima dopredsjednika i glasnogovornika HSUPM-a Nedjeljka Babića, nitko s mljekarima ne želi razgovarati kao s partnerima, a oni to, želi li se u RH zadržati proizvodnja mlijeka, svakako jesu. Nakon što je ministar Jakovina ovih dana javno priznao da su seljaci u prosjeku dobili 75 posto poticaja, Babić kaže kako evidencija Agencije za plaćanja u poljoprivredi govori drugačije. Za hektar oranica i livada proizvođači mlijeka dobili su 1438 umjesto 2320 kuna (62 posto), za krave dojilje 975 umjesto 1500 kuna (65 posto), za mliječna grla 543 umjesto 836 kuna (65 posto), ovce 60 posto, sušu 90 posto... A kako je isplata potpora netransparentna i nedostatna, iz HSUPM-a traže od ministra da objavi točnu listu tko je i koliko i po kojoj osnovi što dobio. Babić kaže kako ima naznaka da su neka plaćanja bila u stopostotnom iznosu – i to za neke veće sustave – no kako nema transparentne isplate poticaja, sve je to, rekao je Babić, teško dokazati.