SUSPENDIRANI HRAST-OVAC

'Ilčić nije smio potpisati koaliciju s HDZ-om!'

26.09.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Stranka Hrast podijelila se u dvije potpuno suprotne struje nakon potpisivanja koalicije s HDZ-om i petorim strankama desnice. Dok se šef Hrasta Ladislav Ilčić smješkao s Tomislavom Karamarkom na potpisivanju sporazuma, dio članstva Hrasta poručivao je da je sporazum potpisan protivno Statutu stranke i volji većine

Nekadašnji potpredsjednik Hrasta Krešimir Miletić nije htio komentirati koaliciju njegove stranke s HDZ-om, HSLS-om, HSS-om, HDS-om, BUZ-om i HSP-om Ante Starčević. Naime, oni koji su se usudili javno usprotiviti koaliciji, već su suspendirani. Nesuglasice između dva klana eskalirale su navodno i do fizičkog obračuna u kojemu je, kažu neki svjedoci, Ladislav Ilčić zaradio i šamar.

Jedan od pobunjenih i suspendiranih Hrastovaca je Ante Čikotić. On je u razgovoru za tportal.hr pojasnio zašto misli da koalicijski sporazum nije valjan: 'Potpis na koalicijskom sporazumu je protustatutaran jer Hrast u svom Statutu ističe da ne može koalirati sa strankama suprotnog svjetonazora.'

Čikotić navodi i da Ilčić nema legitimitet za potpisivanje takvog sporazuma jer nije za to dobio većinu u Velikom vijeću. 'Uz to, ovo je direktni udar HDZ-a i SDP-a na referendumski prijedlog U ime obitelji, koju Hrast podupire i na čemu radi stotinu naših volontera', kaže Čikotić.

Inače, na potpisivanju koalicije Ilčić je rekao da je spreman istupiti iz saveza ako se promijeni izborni zakon tako da se zastupnici biraju prema imenu i prezimenu. Ilčić se, dakle, za razliku od HDZ-a i Karamarka, također zalaže novu referendumsku inicijativu udruge U ime obitelji. Uz aktualni izborni zakon, naime, Hrast nema gotovo nikakve šanse ući u Sabor. No u koaliciji s HDZ-om, koji mu navodno nudi tri fotelje u Saboru, te šanse postaju puno veće i zasigurno motiviraju pojedince koji se nadaju saborskim plaćama.

Šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku svjetonazorske razlike ne smetaju, kaže čak da im je koalicija zbog toga demokratičnija. 'Možemo različito razmišljati, ali naš osnovni cilj je podići kvalitetu života u Hrvatskoj. Zašto bi Hrvatska bila pokvareni zub Europske unije kada imamo takve potencijale?' zapitao se Karamarko.