PROTUNAPAD HRASTA

Ilčić: Jasno je da SDP stoji iza prosvjeda, to je rekao i sam Milanović

31.05.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Boris Jokić i njegova skupina postavljeni su od strane SDP-a i to je Zoran Milanović i potvrdio u sinoćnjem intervjuu za Novu TV, a Hrast to cijelo vrijeme govori, istaknuo je Ladislav Ilčić, saborski zastupnik Hrasta te na konferenciji za medije u Saboru uoči sutrašnjih prosvjeda 'Hrvatska može bolje' za potporu kurikularnoj reformi zatražio ispriku Zorana Milanovića, Željka Jovanovića i Sabine Glasovac te Borisa Jokića i Nevena Budaka

'Jučer je gostujući na televiziji na pitanje novinara hoće li podržati ljude koji su radili na kurikulumu, Milanović rekao kako je osobno formirao tu skupinu i da je Jokić bio njihov izbor. Milanović je potvrdio ono što Hrast govori, a to je da je Jokića postavila politika. Jasno je da je Milanović odabrao te ljude i kontrolirao njihov rad u skladu sa svojim političkim preferencijama, a te su preferencije suprotne preferencijama naše koalicije. Mi smo pokazali širinu već samim time što nismo smijenili Jokića', istaknuo je Ilčić na konferenciji za medije, koju se moglo pratiti u izravnom prijenosu televizije N1.

'No on je odbio proširenje skupine, postavlja ultimatume i ponaša se isključivo i kao da je SDP i dalje na vlasti. Jokić je očito navikao na rad u kojem može saslušati mišljenja drugih, ali samo ako im je nadređen', ponovio je Ilčić upozorivši da takvoj isključivosti nema mjesta. Reforma će ići dalje i u njoj će sudjelovati stručnjaci kojima su na pameti djeca, a ne politika, poručio je Ilčić koji smatra da je dokaz Jokićeve političke pozadine i to što SDP te njihov Forum mladih na društvenim mrežama pozivaju građane na prosvjed, a u sve su, tvrdi, uključene i brojne organizacije civilnog društva okupljene u Platformi 112 koje su već ranije prosvjedovale zbog drugih Vladinih poteza.

Prosvjed je Ilčić nazvao destrukcijom jer se, smatra, prvo trebalo sudjelovati u javnoj raspravi, a sve koji su ga prozivali jer je tvrdio kako iza Jokića i kurikularne reforme stoji SDP, pozvao je da se ispričaju, prozvavši između ostalog i SDP-ove Zorana Milanovića i Željka Jovanovića te Sabinu Glasovac, ali i Borisa Jokića i Nevena Budaka ustvrdivši da su mjesecima obmanjivali javnost tvrdeći da radna skupina nije imenovana od politike.

'Ako SDP okupi svoje članove, bit će više od 20.000 ljudi', tvrdi Ilčić dok se brojni građani spremaju za sutrašnji prosvjed koji neće biti organiziran samo u Hrvatskoj. 'Bilo bi normalno da prvo konstruktivno date svoje primjedbe u javnoj raspravi. U njoj je bilo malo pohvala samoj reformi, prevladavale su upravo primjedbe, i radi se o destruktivnom prosvjedu bez javne rasprave', kazao je Ilčić.

Što se tiče kritike da se s reformom kasni zbog politike, Ilčić je i za to optužio Jokića kazavši kako je 'on najavio da će okvir nacionalnog kurikuluma biti objavljen u rujnu prošle godine, a objavio ga je u veljači ove godine, a pet mjeseci zaostatka'. Hrastov zastupnik je i danas ponovio da u kurikularnoj reformi ima mnogo toga krivog, no što točno i koje argumente ima za to - o tome nije želio konkretno govoriti pravdajući se da to nije tema današnje konferencije. Naime, samo je kazao: 'Ima puno toga što je u ovoj reformi pogrešno, no to nije tema ove konferencije.'

Da je Jokić htio konstruktivno surađivati, ne bi imao ništa protiv proširenja skupine, tvrdi Ilčić koji ponavlja i kritike da Jokić i skupina nisu izabrani javnim natječajem nego javnim pozivom bivšeg ministra Mornara te bez objašnjenja iznosi tvrdnje o manjku senzibiliteta radne skupine za matematiku, fiziku i biologiju. 'Trebao se raspisati javni natječaj koje bi provodilo povjerenstvo koje je usvojio Sabor, a Vlada želi da Jokić nastavi raditi, ali u atmosferi u kojoj se mogu priključiti i drugi stručnjaci', zaključio je Ilčić.

On je, podsjetimo, još prošlog tjedna rekao da je njegova stranka ponosna jer je Jokić podnio ostavku: 'Više puta dosad izjave gospodina Jokića su kontradiktorne jer nas proziva marginalnom strankom, a s druge strane govori o ključnom utjecaju pa mi to ne ide nikako zajedno. Hrast je ponosan što je bio pojačalo stručnjaka čiji glas se nije čuo u javnosti i čiji glas je skupina na čelu s Jokićem, koju je postavio SDP, uporno ignorirala.'

U međuvremenu su brojni građani putem društvenih mreža posljednjih dana dali podršku reformi kurikuluma i Jokiću koji je kao voditelj stručne grupe prošlog tjedna podnio ostavku, a za sutra je u nekoliko gradova planiran i prosvjed na kojem se očekuje velik broj građana, a Ilčić tvrdi da roditelji ne znaju ništa o reformi nego samo o njoj sluša po medijima; naime, tako je odgovorio na pitanje zna li išta o naglo sazvanim roditeljskim sastancima u školama baš u vrijeme kad se održavaju prosvjedi potpore kurikularnoj reformi, koju je radna skupina mjesecima javnosti predstavljala diljem Hrvatske.