STUDENTSKA ISKAZNICA

Iksica postaje kao digitalna osobna, pogledajte što će se sve njome moći

06.03.2023 u 15:43

Bionic
Reading

Studentska iskaznica – iksica – mogla bi postati i ključ za studentske prostore, pokaz za javni prijevoz i europska studentska kartica, a takva unaprjeđena studentska iskaznica mogla bi ugledati svjetlo dana već početkom sljedeće akademske godine. Hrvatski studentski zbor trenutačno radi na unaprjeđenju iksice, a u tijeku je i promjena Pravilnika o studentskoj ispravi

Kako doznaje srednja.hr, studentska iksica uskoro bi mogla biti nadograđena. Hrvatski studentski zbor (HSZ) krajem je prošle godine usvojio Rezoluciju o studentskoj iskaznici, kojom je najavljeno uvođenje mobilnog studentskog identiteta. Predsjednica HSZ-a Bruna Bandula i članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi iz HSZ-a Matea Vasilj rekle su za portal Srednja.hr kako bi prva promjena trebala biti dostupna najranije početkom iduće akademske godine, a odnosi se na kontrolu ulaska u studentske prostore.

Putem čipa iksica bi trebala omogućiti ulaze u prostorije visokog učilišta, poput učionica, knjižnica i laboratorija, studentskih domova (u što spadaju zgrade, sobe i praonice) te u sportske objekte u vlasništvu visokog učilišta, ali u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

'U komunikaciji smo sa Sveučilištem, Srcem i AKD-om koji su upoznati sa svim našim prijedlozima. Virtualni pandan iskaznice također možemo očekivati tijekom iduće akademske godine', kazale su Bandula i Vasilj. Nova iksica bi trebala imati i svoj digitalni oblik, poput digitalne osobne iskaznice. HSZ je predložio uvođenje mobilnog identiteta u obliku aplikacije u kojoj bi korisnicima bile dostupne dodatne e-usluge. Iz HSZ-a napominju kako se mobilni studentski identitet može realizirati i uz korištenje NFC čipa u pametnim mobitelima, kojim se može beskontaktno plaćati u trgovinama.

U novu iksicu planira se integrirati i European Student Identifier (ESI), pa će se moći koristiti za ostvarivanje studentskih usluga u brojnim državama. Pored svega navedenog predloženo je i da iksica postane pokaz za javni prijevoz, no kako ističu iz HSZ-a to će biti teže ostvariti.

  • +5
Uskoro će se digitalizirati iksica Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL