LOŠA, GROZNA, BIZARNA

Igre zbog kojih ćete uzviknuti: WTF?!

07.06.2010 u 08:50

Bionic
Reading

Industrija videoigara svakog mjeseca objavi nekoliko kvalitetnih uradaka i gomilu prosječnih, no ova tema bavi se igrama koje su prije svega - bizarne


Prince of Persia, World of Warcraft, Grand Theft Auto, Crysis... Mogli bismo nabrajati u beskonačnost jer je riječ o kvalitetnim videoigrama kojih se rado sjećamo i koje malo tko ne voli. Ipak, druga strana medalje su grozni naslovi kojih se sjećaju samo jadnici koji su ih u nekom trenutku života zaigrali iz neznanja, no vjerujemo da su vrlo brzo odustali i ritualno spalili medij na kojem dolaze. Donosimo pregled deset najgorih i najbizarnijih videoigara koje su se pojavile u povijesti videoigara uz napomenu da smo sigurni da ih postoji još gomila koje srećom nismo susreli, no slobodno ih spomenite u svojim komentarima.

10. Super Columbine Massacre RPG

Columbine Massacre RPG

Eric Harris i Dylan Klebold su 1999. godine uletjeli u školu u Columbineu i počinili masakr o kojem se još uvijek govori. Danny Ledonne je u njihovom zločinu pronašao inspiraciju za videoigru Super Columbine Massacre RPG koja nas stavlja u ulogu spomenutog dvojca. Ne samo da je igra tehnički očajna, već je i sama tema totalno bizarna, a ne treba spominjati da je kritika popljuvala svaki segment igrivosti. Kome je igra namijenjena, očito ne zna ni sam autor.

9. Boon-Ga Boon-Ga

Južnokorejski naslov Boon-Ga Boon-Ga za japansko tržište prilično je zanimljiv - ako ni po čemu drugom, onda po tematici. Naime, automat spomenute, osim ekrana, ima prorez za kovanice i ogromnu interaktivnu stražnjicu. Igrač bira između osam likova (bivša djevojka, zlostavljač djece, punica, gangster i tako redom) i mlati ih rukom po spomenutom kontroleru. Likovi na ekranu cvile i mole za milost i to je to - idealna zabava za bolesnike.

8. Seaman

Seaman

Voljeti kućne ljubimce i brinuti o njima nije ništa loše. Dapače, stručnjaci kažu da bi djeca tijekom odrastanja trebala imati ljubimce, no sigurno nisu imali u vidu Seamana, videoigru u kojoj brinemo za ribu - s ljudskom glavom?! Seaman je objavljen za Dreamcast i iskorištavao je mikrofon spomenute konzole pomoći kojeg smo razgovarali sa svojim ljubimcem. Ne želimo razmišljati o tome kako su takvi razgovori djelovali na djecu koja su sigurno imala noćne more od vodenih čudovišta.

7. Shaq Fu

Košarkaška legenda Shaquille O'Neal je idealna tema kakve sportske igre, no Electronic Arts mu je dodijelio drukčiju ulogu. Shaq je, naime, u avanturi života u kojoj mora spasiti dječaka iz ruku otmičara, a to obavlja u svom tradicionalnom košarkaškom dresu izvodeći razne čarobne borilačke pokrete. Kako bi napravio štetu, protivnike mora udariti na točno određeno mjesto i tako do kraja igre - glupo, dosadno, izvan svake pameti.

6. The Typing of the Dead

The Typing of the Dead

Zombiji su rado viđena tema suvremenih igara i mlatimo ih svim dostupnim sredstvima, od lopata i stolica do bacača plamena i motornih pila. Autori videoigre The Typing of the Dead su očito imali drukčiji pristup s obzirom na to da, iako se krećemo igrom iz prvog lica, pri susretu s nemrtvima zadatak nam je što točnije i brže otipkati fraze i riječi koje se pojavljuju na ekranu. Ako smo uspješni, zombiji umiru, ako ne - gubimo život.

5. Elf Bowling

Davne 1999. poštanski sandučići su bili zatrpani Elf Bowlingom, besplatnom videoigrom koja je svakome dosadila nakon pet minuta. Kako joj ime kaže, igrač umjesto čunjeva ruši pomoćnike Djeda Mraza i to je uglavnom to. Protiv originala nemamo apsolutno ništa, no imamo protiv Nintenda koji je za svoj DS objavio tu igru šest godina kasnije. Prvo, tko bi igrao staru, dosadnu glupariju, a drugo, još za to mora i platiti.


4. Mr. Mosquito

Mr. Mosquito

Videoigre su zabavne jer u njima možemo preuzeti uloge plaćenih ubojica, generala, pilota, pa čak i životinja. Postoji mnogo slučajeva u kojima smo bili psi, mačke, zečeve i vukovi, no samo je jedan - Mr. Mosquito. Komarac vulgaris mora kružiti stambenim prostorom ljudi i čekati pravu priliku kako bi se sjurišao na neoprezne žrtve i isisao im krv. Prvo sisanje je fora, no sve ostalo je totalna banana, od tehničke izvedbe do zabavnosti.

3. The Howard Dean for Iowa Game

Premda nas razni izbori u drugim zemljama previše ne uznemiruju, zapamtili smo kandidaturu Howarda Deana, točnije igru The Howard Dean for Iowa Game. Spomenuta je, doduše, besplatna, pa nas nitko nije tjerao da je zaigramo, no srećom, sačuvali smo zdrav razum jer smo je napustili točno dvije minute nakon početka igranja. Uglavnom, volontere valja razmjestiti po mapi, mahati transparentima da se pročuje glas i dosađivati građanima unaprijed sročenim tekstovima.

2. Toilet Kids

Biti dijete je najljepše, no kad vas usred noći potjera nužda i WC školjka vas usisa u svoj svijet, to nije nimalo simpatično. Upravo je takva radnja igre Toilet Kids objavljene 1992. u Japanu. Kao da traumatično iskustvo prolaska kroz školjku i fekalije nije dovoljno, autori su glavnog lika suprotstavili raznim likovima sastavljenima od izmeta, urina i raznih drugih stvari kojima je mjesto u zahodskoj školjki, točnije - daleko od domova nakon puštanja vode.

1. Fast Food Atari 2600

Fast Food Atari 2600

U današnje vrijeme je nepojmljivo da netko promovira brzu i masnu hranu, no 1982. su stvari očito bile totalno drukčije, čemu svjedoči i videoigra Fast Food Atari 2600. Kao da podatak da su u glavnoj ulozi ogromna usta nije dovoljno bizaran, cilj je utrpati u njih što više nezdrave hrane poput hamburgera, masnih kobasica i gaziranih sokova, nakon čega se debljamo i prelazimo na sljedeći nivo. U današnje vrijeme ova videoigra mogla bi biti objavljena isključivo kao parodija, no pitanje je koliko bi je roditelja kupilo za svoje dijete.