SLUČAJ SELOTEJP

Idući tjedan svjedoče zaštićeni svjedok Drava i Šeks

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 29.01.2009 16:45
  • Objavljeno 29.01.2009 u 16:45
Glavaš sa Šeksovom slikom u ruci

Glavaš sa Šeksovom slikom u ruci

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marin Franov

Čitanjem zapisnika o očevidima i nalaza s obdukcija ubijenih osječkih civila, pronađenih na obali Drave 1991. i 1992., za čiju likvidaciju se terete Branimir Glavaš i još petero optuženika, nastavljeno je suđenje u slučaju 'selotejp' na kojem bi idućeg tjedna trebali svjedočiti zaštićeni svjedok Drava i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, koji je bio ratni šef Kriznoga štaba za Slavoniju i Baranju

Sudac Željko Horvatović pročitao je zapisnike o očevidima i nalaze obdukcija ubijenih Milutina Kutlića, Bogdana Počuče, Alije Šabanovića, Jovana Grubića, Branka Lovrića i dviju nepoznatih žrtava te medicinsku dokumentaciju o Radoslavu Ratkoviću, jedinom koji je preživio smaknuće na Dravi.

Sve žrtve bile su ubijene hicima u glavu, a jedino je Jovan Grubić ubijen tupim predmetom, najvjerojatnije čekićem ili kundakom puške.

Zaštićeni svjedok koji se u spisu vodi pod pseudonimom Drava trebao bi svjedočiti u utorak, 3. veljače, a dva dana poslije na zagrebačkome Županijskom sudu očekuje se i Šeks.

Već je odlučeno da će se zaštićeni svjedok Drava ispitati uz prikrivanje osobnih podataka i izgleda te bez nazočnosti javnosti. Riječ je o svjedoku koji je u istrazi rekao da se u studenome 1991., nakon razgovora s optuženima Gordanom Getoš-Magdić i Dinom Kontićem, pridružio diverzantsko-izviđačkoj specijalnoj jedinici.

U istrazi je tvrdio da je bio nazočan batinanju i likvidaciji jednog civila kojega je, po njegovim riječima, u prosincu 1991. na obali Drave ubio Stjepan Bekavac. Tvrdio je i da je čuo kako je optuženi Dino Kontić Bekavcu rekao da su promašili jednog čovjeka koji je isplivao iz Drave pa su ga policajci spasili i odveli u bolnicu.

Bivši šef Kriznoga štaba za Slavoniju i Baranju Šeks prošlog je tjedna od predsjednika Republike Stjepana Mesića zatražio da skine oznaku državne tajne s dokumenta iz 1991. kako bi mogao svjedočiti. Riječ je o odluci od 27. srpnja 1991., kojom je predsjednik Franjo Tuđman osnovao krizne štabove.

Šeks bi na prijedlog obrane trebao svjedočiti o organiziranju obrane u Osijeku 1991. te odvođenjima i likvidacijama srpskih civila. On je od lipnja do rujna 1991. u Osijeku bio predsjednik regionalnoga Kriznog stožera, a zatim, nakon njegova ukinuća, i Vladin povjerenik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi