11 KANDIDATA ZA DVA MJESTA

Idući tjedan kandidati za ustavne suce na rešetanju

17.03.2015 u 12:13

Bionic
Reading

Odbor za Ustav utvrdio je listu od 11 kandidata koji će se natjecati za dva mjesta na Ustavnom sudu. Neka imena poznatija su široj javnosti, poput bivšeg šefa DORH-a Mladena Bajića i bivše pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić i sutkinje na Županijskom sudu u Zagrebu Ivane Čalić

Razgovor s kandidatima održat će se za tjedan dana, potvrdio je predsjednik odbora Peđa Grbin.

'Predlažem da po početku razgovora sa svakim kandidatom pozovemo kandidate da se predstave te će im nakon toga članovi Odbora moći postavljati pitanja. Smatram, s obzirom na važnost teme, da ne bi trebalo ograničiti ni broj pitanja niti vrijeme za davanje pitanja i odgovore kandidatima', rekao je Grbin.

Kandidate će se ocjenjivati ocjenama od jedan do 11, a najmanje će dvoje biti predloženo Saboru na glasovanje. Vanjski član Odbora Dragan Zelić iz GONG-a kaže da do sada izbor sudaca Ustavnog suda nije zadovoljavao sve kriterije transparentnosti.

'Mi se nadamo da će ovaj put javnost imati dovoljno vremena da upozna sve kandidate, a ne da nakon što budu izabrani da otkrivamo nekakve skandale, primjerice da ne plaćaju poreze i slične stvari koje smo do sada imali priliku vidjeti', poručio je Zelić.

Zelić je otkrio i koji je njegov prvi dojam o kandidatima.
'Pa tu ima dosta, od osoba koje ozbiljno konkuriraju na to mjesto pa do recimo avanturista. Vidjet ćemo hoće li saborski zastupnici prepoznati kvalitetne kandidatkinje i kandidate, tu je odgovornost na svakom saborskom zastupniku i mi se nadamo da će biti izabrane osobe s punim integritetom, stručne i s nekom moralnom dimenzijom', zaključio je Zelić.

Podsjetimo, za dva ispražnjena mjesta na Ustavnom sudu javilo se 11 kandidata - bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, sutkinja zagrebačkog Općinskog suda Zorka Čačić Zagrajski, ustavna stručnjakinja i vanjska članica Odbora za Ustav Sanja Barić, bivša pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, sutkinja Ivana Čalić, koja je presudila Ivi Sanaderu i HDZ-u, bivša ustavna sutkinja Nevenka Šernhorst, sutkinja Visokog prekršajnog suda Antonija Kovačić, odvjetnik Boris Kozjak, koji se javljao i za natječaj za pučkog pravobranitelja, javni bilježnik Anđelko Stanić, odvjetnici Želimir Brozović i Šime Savić te Dubravko Ljubić, koji već radi na Ustavnom sudu kao viši ustavnosudski savjetnik.