WIN-WIN SITUACIJA

Idućeg tjedna sjednica u Saboru o plinskoj aferi, evo tko je sve pozvan

07.07.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Saborski Odbor za gospodarstvo jednoglasno je u petak odlučio da će idućeg tjedna održati tematsku sjednicu na temu prodaje plina HEP-a ispod cijene i nastalih višemilijunskih gubitka

Tematska sjednica na koju će biti pozvani ministar gospodarstva Davor Filipović, predstavnici HEP-a, HERA-e , HROTE-a , Plinacroa i ostali održat će se u petak, 14. srpnja u 13 sati, izvijestila je nakon sjednice potpredsjednica Odbora Anka Mrak Taritaš (GLAS).

"Situacija je win-win, vladajući to nisu mogli odbiti jer bi ih se svaku minutu i sekundu pitalo zašto su odbili i skrivaju li nešto, tako da su to morali prihvatiti", rekla je.

Ističe da saborski zastupnici moraju dobiti odgovore što se dogodilo, zašto je plin je kupovan za 47 eura a onda prodavan i za jedan cent, zašto je ministarstvo gospodarstva "držalo prst u uhu" dok su skladišta bila puna, a HEP i dalje kupovao plin. "Netko treba snositi odgovornost, a riba uvijek smrdi od glave", zaključila je Mrak Taritaš.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Ustvrdio je da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Vlada je na sjednici u četvrtak ukinula obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine. Uredbu prema kojoj je to bio obvezan kako bi se otklonili poremećaji na domaćem tržištu energije donijela je u rujnu 2022. godine, a prema njoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj morala je predati HEP-u i to po cijeni od 47 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da Vlada trenutno nema sliku o tome tko je kupovao viškove domaćeg plina koji je HEP otkupio od Ine, po kojim cijenama i koji su pritom gubici HEP-a. Najavio je da će te i druge podatke iznijet će nakon temeljite analize koju očekuje od ministarstva gospodarstva.