PROZIVAJU GRADONAČELNIKA UMAGA

IDS-ovci otvorili paljbu na SDP

14.12.2012 u 17:30

Bionic
Reading

'Prijedlog proračuna za 2013. godinu ni u jednoj značajnijoj stavci nije usmjeren u gospodarski razvoj, socijalno je neosjetljiv i prepun je neostvarivih predizbornih obećanja koja se temelje na nerealno iskazanim prihodima od prodaje gradske imovine', kazali su na konferenciji za novinare umaški IDS-ovci Slaven Paić, Daglas Koraca i vjećnik Dario Makovac

SDP-ovog gradonačelnika Vilija Bassanesea prozvali su da provodi nesocijalnu politiku s jedne strane, ali i ekstremno rastrošnu politiku što se tiče zapošljavanja i povećanja troškova u gradskoj upravi.

'Bassanese od početka svog mandata u proračunu konstantno smanjuje stavke usmjerene u program zdravstva i socijalne zaštite, čiji je konto do danas 'skresan' za više od 40 posto! S druge strane, povećao je troškove plaća i materijalnih troškova gradske uprave, koja je od početka njegovog mandata do danas narasla za ogromnih osam milijuna kuna godišnje! Naime, u doba globalne recesije Bassanese je opteretio proračun za dodatnih 40 i više zaposlenih u gradskoj upravi, što Gradu Umagu daje titulu apsolutnog rekordera po broju novozaposlenih od svih gradova u Istri, a umašku gradsku upravu stavlja na drugo mjesto po brojnosti djelatnika, odmah iza Pule', naveo je novinarima član umaškog predsjedništva IDS-a Daglas Koraca.

U umaškom IDS-u predlažu konkretne amandmane koji će, kažu, proračun za 2013. godinu približiti realnim potrebama građana i poduzetnika Grada Umaga. 'Amandmanima se predlaže da se prenapuhani prihodi od prodaja nekretnina svedu u realno ostvarive okvire, a ne kako je predloženo planirati tri puta veće ostvarenje tih prihoda u odnosu na prosječnu realizaciju u zadnjih pet godina. Pogotovo jer se u 2013. ne očekuje poboljšanje investicijske klime i jer nisu doneseni prostorni planovi koji omogućuju značajnije investicijske zahvate', naveo je vijećnik Dario Makovac.

Predlažu i da se za opremanje Doma umirovljenika u dolazećoj godini namijeni iznos od pet milijuna kuna, koliko je predviđeno projekcijom proračuna za 2014. godinu, što bi se realiziralo povećanjem udjela Grada Umaga u temeljnom kapitalu trgovačkog društva Komunela d.o.o. koji Dom operativno gradi.

'Nedopustivo je da se nakon punih pet godina gradnje Doma planom proračuna za 2013. godinu ne predvidi niti jedna kuna za njegovo opremanje', kazao je Koraca, založivši se da se projekt započet prije 12 godina konačno privede svrsi, a ne da se Dom koristi isključivo za slikanje i rezanje vrpce po završetku građevinskih radova, predviđenih u svibnju 2013.

Grad Umag je predao Vladi Republike Hrvatske zahtjev za ustupanje zemljišta potrebnog za proširenje Industrijske zone Ungarija, a Vlada je izrazila spremnost da potrebno zemljište ustupi bez naknade, uz uvjet da podmiri Hrvatskim šumama potrebne troškove za prenamjenu šumskog zemljišta u građevinsko. Stoga predlažu da se u proračunu predvidi i stavka od 2,3 milijuna kuna za prenamjenu, jer, kako vele, tim bi se izdatkom omogućila realizacija vrlo vrijedne investicije potrebne za razvoj poduzetništva i otvaranje radnih mjesta.

'Bilo bi jako neozbiljno da Grad Umag, nakon što je tražio od Vlade RH prijenos vlasništva bez naknade, nije voljan snositi potrebne troškove prenamjene, tim više što vrijednost tako stečenog građevinskog zemljišta višestruko premašuje potrebne troškove za stjecanje vlasništva. Navedeni će se troškovi, čak i u slučaju prodaje tog zemljišta poduzetnicima za razvoj poduzetničkih projekata pod povlaštenim uvjetima, višestruko vratiti kao prihodi u proračun', smatra Paić

Program javnih potreba u području socijalne zaštite i zdravstva za 2013. godinu u odnosu na 2012. godinu, tvrde umaški IDS-ovci, smanjen je za 738.000 kuna, što predstavlja smanjenje od gotovo 15 posto. 'Nerealno je očekivati da će se opća socijalna situacija naših sugrađana poboljšati u 2013. godini, pa nije jasno zašto se smanjuju izdaci za socijalni program, dok se istovremeno predviđaju povećanje izdataka za materijalne troškove i usluge unutar gradske uprave i ureda gradonačelnika', ističe Koraca.

Povećanje stavki za socijalnu zaštitu, zdravstvo i školstvo trebali bi se namiriti jednim dijelom iz smanjenja izdataka za promicanje Grada i informiranja građana kroz aktivnosti ureda gradonačelnika, planiranih u visini 300.000 kuna, a dijelom iz ostalih troškova ureda gradonačelnika i gradske uprave.

'Ti izdaci koriste se isključivo za političku promociju gradonačelnika koju ne bi trebao plaćati Grad', ocjenjuju u IDS-u, zaključujući i kako je 'opterećivanje proračuna s pet milijuna kuna troškova u uredu gradonačelnika izvan svake pameti'.