PROMIDŽBA IZ PRORAČUNA UMAGA

IDS, HDZ i HNS prijavili SDP-ova gradonačelnika

14.05.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Trojica vijećnika iz prošlog saziva umaškog Gradskog vijeća, IDS-a, HDZ-a i HNS-a prijavila su SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Vilija Bassanesea Gradskom izbornom povjerenstvu i GONG-u zbog sumnje u kršenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe tiskanjem brošure Humagum

U Izbornom povjerenstvu Grada Umaga potvrdili su samo da su jutros zaprimili prijavu protiv gradonačelnika Vilija Bassanesea te da će je razmotriti u zakonskom roku. 'Gradsko izborno povjerenstvo Umaga treba pokrenuti istragu kako bi se utvrdilo tko je izdavač, koja je naklada te tko je i u kojem iznosu financirao publikaciju Humagum, kaže izvršni predsjednik GONG-a Dragan Zelić. Napominje da su kršenja Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe gotovo 'svakodnevna pojava', a smatra kako je razlog i to što još nitko zbog toga nije sankcioniran, čime se javnosti šalje kriva poruka da je sve dozvoljeno.

Marinko Blažević (IDS), Jurica Šiljeg (HDZ) i Veljko Ivančić (HNS) sumnjaju, naime, da je brošura Humagum iz travnja 2013. godine tiskana 'o trošku poreznih obveznika', a u svrhu izborne promidžbe gradonačelnika Bassanesea. Prijavu argumentiraju time da sporna brošura nema, Zakonom o medijima za svaku tiskovinu obavezan impresum, iz kojega bi bili vidljivi podaci o izdavaču, tiskari, veličini naklade i slično. Budući da tih važnih podataka nema, smatraju da se radi o kršenju pravila i financiranja predizborne promidžbe.

'Publikacija Humagum je određena kao godišnji informativni bilten grada Umaga, no sadržajno se tu uopće ne radi o godišnjem biltenu, već o objavi aktivnosti učinjenih tijekom proteklog mandata lokalne vlasti na čelu s gradonačelnikom Bassaneseom čiji je predizborni slogan sažet u poruci 'djela govore'', kaže Jurica Šiljeg. Tiskovina Humagum je, smatraju sad već bivši vijećnici, zapravo dodatak promidžbenom materijalu gradonačelnika Bassanesea koji je u izbornoj utrci za novi gradonačelnički mandat.

Blažević, Ivančić i Šiljeg u prijavi umaškom Gradskom izbornom povjerenstvu i GONG-u navode da je brošura financirana sredstvima proračuna grada Umaga, nepoznatog iznosa. 'Procjene govore da je riječ o iznosu većem od 70.000 kuna, što upućuje i na obvezu provođenja javne nabave za izbor najpovoljnijeg ponuđača', kažu te dodaju da su, osim toga, publikaciju i distribuirali djelatnici gradske uprave od vrata do vrata.

Osim za kršenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe koji izričito zabranjuje korištenje sredstava proračuna jedinica lokalne samouprave za izbornu promidžbu kandidata, gradonačelnika Bassanesea optužuju i za prikrivenu reklamu u publikaciji za koju navode da se ne može smatrati publikacijom grada Umaga, a ponajmanje godišnjim informativnim biltenom.

'Radi se o objavi predizbornih obećanja gradonačelničkog kandidata Bassanesea i SDP-a iako se to nigdje izrijekom ne spominje te je stoga riječ o takozvanoj prikrivenoj reklami. Na primjer, u dijelu gdje se objavljuju 'gradski programi' koji će se realizirati u narednim godinama spominje se i novi gradski trg u Ulici 1. maja, što iz sadašnje perspektive nikako ne može biti javni program jer nema podlogu u važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji grada Umaga, nego je riječ o izbornom obećanju SDP-a kojemu je za ostvarenje potrebna odgovarajuća izmjena prostornog plana za Umag centar', napominju u prijavi ovo troje vijećnika.

'Osim kršenja pravila izborne promidžbe, smatramo da je trošenje proračunskih sredstava za promociju stranačke politike i gradonačelničkog kandidata, o čemu je u ovoj prijavi riječ, zlouporaba službenog položaja i ovlasti od strane gradonačelnika Vilija Bassanesea', navode Blažević, Šiljeg i Ivančić, zaključivši da je SDP u Umagu kroz publikaciju Humagum potrošio veći novac od dozvoljenog za promidžbu.