BLIZANKE SE OPORAVLJAJU

Identificirano šest od osam poginulih čeških turista

26.06.2012 u 16:24

Bionic
Reading

Na Odjelu patologije karlovačke Opće bolnice identificirano je šest od ukupno osam čeških turista poginulih u prometnoj nesreći češkog autobusa u subotu na autocesti A1 kod Sv. Roka, a za dvije žrtve još traje propisana procedura identifikacije, izjavio je Hini ravnatelj bolnice Nedjeljko Strikić. Dvije 14-godišnje sestre blizanke iz Češke koje se nakon teške prometne nesreće češkog autobusa u subotu na autocesti A1 kod Sv Roka liječe u Kliničkom bolničkom centru Zagreb (Rebro), dobro se oporavljaju i do daljnjega će ostati u toj zagrebačkoj bolnici, doznaje se danas od liječnika

Najmlađa poginula putnica rođena je 2006. godine, dvojica muškaraca 1949. i 1955. godine, a pet poginulih žena je u dobi između 60 i 70 godina.

Karlovačka županijska državna odvjetnica Gordana Križanić kaže da se obdukcija radi kako bi se poslije tijekom mogućeg suđenja mogla utvrditi uzročno-posljedična veza ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći s uzrokom smrti.

Ističe i da se rade dva vještačenja nesreće - prometno i ono o tehničkoj ispravnosti češkog autobusa u trenutku nesreće.

Autobus je u Karlovcu i tek će biti podvrgnut vještačenju, a za sada nije poznato zbog čega se tijekom vožnje destabilizirao - je li zbog tehničkih raloga ili zbog ljudskog faktora, kazala je Križanić. Naglasila je da će javnost o nalazu biti obaviještena čim to bude moguće.

U gospićkoj bolnici gdje je u jednom trenutku tijekom subotnjeg jutra bilo prihvaćeno 43-oje pacijenata iz prevrnutog autobusa, danas su na liječenju još tri pacijentice.

Ravnateljica bolnice Marija Vrkljan Ilijevski kaže da je najteže ozlijeđena pacijentica i dalje na Odjelu intenzivnog liječenja jer je potrebno daljnje promatranje, ali je pri svijesti te bi i ona, najvjerojatnije krajem tjedna, mogla otići u domovinu na daljnje liječenje. Ni preostale dvije pacijentice još nisu potpuno spremne za transport, tako da dr. Ilijevski smatra kako će sve tri vjerojatno biti otpuštene u petak.


Sestre blizanke iz Češke dobro se oporavljaju

Dvije 14-godišnje sestre blizanke iz Češke koje se nakon teške prometne nesreće češkog autobusa u subotu na autocesti A1 kod Sv Roka liječe u Kliničkom bolničkom centru Zagreb (Rebro), dobro se oporavljaju i do daljnjega će ostati u toj zagrebačkoj bolnici, doznaje se danas od liječnika.

Dežurni liječnik u Jedinici intenzivnog liječenja KBC Zagreb rekao je da će jedna od djevojčica do daljnjega ostati na jedinici intenzivnog liječenja. Istaknuo je da je djevojčica nešto bolje i nije u neposrednoj životnoj opasnosti. Ta je djevojčica u nesreći zadobila teške tjelesne ozljede više organskih sustava - kostiju, glave, abdomena i prsnoga koša.

Njena sestra je dobrog općeg stanja, pri svijesti je, komunicira i dobro se oporavlja. U nesreći je zadobila komplicirani prijelom potkoljenice.

Sestre blizanke posjećuju njihovi roditelji te ministar zdravlja Rajko Ostojić, rekao je dežurni liječnik.