TUŽITELJ ALAN TIEGER

ICTY: Karadžić izravno odgovoran za Srebrenicu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.11.2009 22:14
  • Objavljeno 02.11.2009 u 21:54
Radovan Karadžić

Radovan Karadžić

Izvor: Sipa Press / Autor: SHONE NESIC V.

Pokolj u Srebrenici u lipnju 1995., u kojem je likvidirano više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, jedna je od 'crnjih stranica u povijesti čovječanstva', a zločini u srebreničkoj enklavi predstavljaju vrhunac odluke Radovana Karadžića da se istočna BiH očisti od muslimanskog stanovništva

DEN HAAG - Navedenu tvrdnju izrekao je u ponedjeljak pred haškim sudom tužitelj Alan Tieger u nastavku svoje uvodne riječi na suđenju bivšem političkom vođi i vrhovnom zapovjedniku bosanskih Srba.

Radovan Karadžić
je optužen po 11 točaka optužnice za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Točke optužnice uključuju 44-mjesečnu opsadu Sarajeva tijekom koje je poginulo blizu 12.000 ljudi i pokolj u Srebrenici. Ponovo se nije pojavio u sudnici ICTY-a, najavivši svoj dolazak u utorak.

Pitanja bez odgovora

Hoće li ikada navidjelo doći cjelovita slika događanja u Srebrenici? Bivši haškitužitelj u predmetu Milošević Geoffrey Nice je nakon4-godišnjeg proučavanja materijala ustvrdio da su brojna pitanja i dalje neriješena, a posebice se ističe pitanje 'suučesništva' Zapada. Vjerujeda se neki odgovori nalaze u 'zacrnjenim' dijelovima dokumenata izslučaja Milošević, a za koje je sud u Haagu odlučio da ostanu tajni. Ibivši nizozemski ministar obrane Joris Voorhoeve, koji je promatraobespomoćnost svojih vojnika pred srpskim postrojbama, i dalje tražiodgovore na pitanja koja ga progone već 14 godina. Prema njegovimriječima, obavještajni su podaci jasno ukazivali da se bosanski Srbipripremaju na zauzimanje triju enklava u istočnoj BiH. Ima teške riječi za međunarodnu zajednicu i tvrdi da su dvije članice Vijeća sigurnosti znale da će napad biti izveden. 'Ne tvrdim da su znali da će slijediti pokolj. U svakom slučaju, ništa nisu učinili s onim što su znali', kaže Voorhoeve. BBC zaključuje da tajnovitost sprječava najplemenitiji cilj međunarodne pravde - istinu i zadovoljštinu za žrtve.

"Radovan Karadžić je kao vrhovni zapovjednik izravno odgovoran za naredbe 4 i 7", kazao je Tieger, objasnivši da se one odnose na 'čišćenje' područja oko Srebrenice, Goražda i Žepe i stvaranja uvjeta "potpune nepodnošljivosti, nesigurnosti i besperspektivnosti" kako bi se stvorili uvjeti za eliminiranje enklava.

"I usmeno i pismeno sam naredio da se ide na Srebrenicu i Žepu", pročitao je tužitelj Karadžićeve riječi koje je uputio zastupnicima skupštine bosanskih Srba.

Tieger je primijetio da je Karadžić nakon "čišćenja" istočne Bosne unaprijedio sve one koji su pridonijeli "uspostavi srpske države na tim prostorima", spomenuvši pritom, između ostalih, glavnog zapovjednika VRS-a Ratka Mladića i zapovjednika Drinskog korpusa Radislava Krstića

Tužitelj je podsjetio da je početkom lipnja 1995. Karadžić izdao zapovijed da se pokrene akcija "Krivaja 95" o pokretanju ofenziva i operacija u svrhu razdvajanja Srebrenice i Žepe i stvaranja uvjeta za eliminaciju tih enklava. Prema optužnici, napad na Srebrenicu je počeo 6, lipnja, a tri dana kasnije Karadžić daje zeleno svjetlo za njezino zauzimanje, da bi do 14. lipnja Vojska Republike Srpske (VRS) pobila tisuće muškaraca i dječaka.

"Preživjeli nisu uspjeli obnoviti svoje živote. Ta trajna tragedija dio je zločinačkog naslijeđa", poručio je Tieger.

Izrazio je uvjerenost da je Karadžić bio potpuno upućen u zločine koji su tada počinjeni jer je svakodnevno dobivao izvješća svojih podređenih. Na današnjoj sjednici su pročitani dijelovi više dokumenata i telefonskih razgovora iz kojih je vidljivo da je Karadžić bio u stalnoj komunikaciji s vojskom na terenu.

"Sa Srebrenicom je gotovo. Žepa je sljedeća na redu", javio je Mladić Karadžiću.

Tieger je kazao da će tužiteljstvo dokazati da je "tijekom cijelog tog razdoblja zapovjedni lanac funkcionirao".

"Karadžić ne samo da je znao za tisuće zarobljenih već je naredio da se iz Bratunca premjeste u blizinu Zvornika, sve do pogubljenja. Mogao je, ali nije, naredio da ih se uputi u logor Batković", dodao je Tieger. Nabrojio je potom stratišta u Petkovcima, Orahovcu, Kravici, Branjevu, Pilici....gdje je strijeljano po 1.000 ljudi.

Pročitavši dva Karadžićeva naputka o poštivanju Ženevske konvencije upućena vojno policijskim snagama ili lokalnim vlastima, od kojih su neki napisani i na engleskom jeziku, tužitelj ih je ocijenio bezvrijednim i jalovim pokušajem zataškavanja zločina i podilaženjem međunarodnoj zajednici.

"Radi se o cinično kozmetičkoj prirodi riječi o međunarodnom pravu", ustvrdio je Tieger i podsjetio da je Karadžić nakon pada Srebrenice slavodobitno poručio: "Mi smo živu mačku odrali pred cijelim svijetom".

Zaključujući svoju uvodnu riječ, Tieger je podsjetio da je strašna činjenica o razmjeru zločina u Srebrenici već više puta dokazana u slučajevima na haaškokm sudu, a da optuženi negira zločine jer "zna da će ga istina osuditi".

Predsjedavajući sudskog vijeća je najavio da će se u utorak optuženom i tužiteljstvu dati prilika da "izlože svoje argumente o nastavku suđenja".

"Na sjednici ćemo pokušati pronaći rješenja za izlazak iz slijepe ulice. Moguće je da se suđenje nastavi u odsutnosti Karadžića ili da mu se nametne branitelj. Također je moguće da dođe do odgode suđenja kako bi se dodijeljenom branitelju dalo vremena za pripremu", kazao je sudac O-Gon Kwon.

General Radislav Krstić, spomenut u uvodnoj riječi tužiteljstva osuđen je 2004. godine na 35 godina zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Njemu je Žalbeno vijeće haškog suda ublažilo kaznu s 46 na 35 godina zatvora, preinačivši kvalifikaciju njegove kaznene odgovornosti s počinitelja na "pomagača" u zločinu.

O pokolju u Srebrenici pokrenute su brojne istrage, a 2002. godine je zbog "slučaja Srebrenica" ostavku dala cjelokupna nizozemska vlada. Njezini vojnici su bili zaduženi za čuvanje Srebrenice kao "sigurne zone" kakvom ju je u travnju 1993. proglasilo Vijeće sigurnosti UN-a rezolucijom 819.

Umjesto toga su se ostvarile 'jezovite i vidovite riječi Ratka Mladića da je došao trenutak osvete nad Turcima'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi