poremećaji u prometu

Iberia otkazala 444 leta u siječnju zbog štrajka zemaljskog osoblja

30.12.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Španjolski avioprijevoznik Iberia otkazao je 444 leta u razdoblju od 6. do 8. siječnja zbog štrajka zemaljskog osoblja nezadovoljnog odlukom da ih se prebaci u posebnu novoosnovanu kompaniju s drugačijim radnim uvjetima, izvijestila je kompanija.

Operater španjolskih aerodroma AENA u rujnu je organizirao natječaj za pružanje usluga zaprimanja prtljage i njenog pretovara na kojem je Iberia Airport Services izgubila licence za osam aerodroma, pa bi dio njenih radnika trebao prijeći pod okrilje kompanije koja je pobijedila na natječaju.

Grupacija Iberia je predložila osnivanje zajedničke kompanije u kojoj bi ona imala 20 postotni udio, a pobjednik natječaja 80 postotni, a u koju bi bili premješteni njeni radnici.

Sindikati su to odbili, smatrajući da bi radnici izgubili prava koja sada imaju, pa su pozvali na štrajk na Sveta tri kralja, glavni blagdan kada se u Španjolskoj ljudi međusobno darivaju, i kada se mnogi vraćaju sa zimskih praznika.

Grupacija Iberia je priopćila da će štrajkom biti pogođen 45.461 putnik na letovima njenih aviooperatera - Iberije, Iberije Expressa i Air Nostruma - a na svojoj internetskoj stranici je navela sva 444 otkazana leta. Među njima su domaći i međunarodni letovi.

Kompanija je napomenula da oštećeni putnici mogu zatražiti promjenu leta za neki drugi datum ili povrat uplaćenog novca.

Kao dodatak tom štrajku, sindikat UGT pozvao je kontrolore letova na najprometnijem španjolskom aerodromu Adolfo Suarez Madrid-Barajas da stupe u štrajk od 31. prosinca do 7. siječnja.

Tim štrajkom sindikat želi izboriti bolje radne uvjete za "preopterećene" zaposlenike u kontrolnim tornjevima. Veliki obujam posla im "ugrožava potrebnu koncentraciju" na tom važnom mjestu za sigrunost letova, naveo je UGT Madrid putem društvene mreže X, nekadašnjeg Twittera.