NIZ IZAZOVA

Avion na letu za Zagreb zbog magle i potresa završio u Dubrovniku

28.12.2023 u 06:41

Bionic
Reading

Let Croatia Airlinesa iz Londona prema Zagrebu suočio se jučer s nizom neočekivanih izazova koji su zahtijevali žurnu promjenu plana. Airbus A319 bio je opremljen i spreman za rutinsko putovanje, no situacija na terenu u Zagrebu pokazala se kao ključni faktor u promjeni odredišta, piše Avioradar.net

'Dolaskom u zonu zagrebačke zračne luke, posada leta OU491 obaviještena je o Low Visibility Procedures (LVP) koje su na snazi. Budući da prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, kopilot (na letu su bila dva kapetana) nije bio ovlašten za operacije u ovakvim uvjetima na toj poziciji, let je ušao u holding u 20:40 po lokalnom vremenu, dok se tražilo alternativno rješenje', piše Avioradar.net.

Split, kao alternativno odredište, zahtijevao je dodatne sigurnosne preglede zbog potresa, pa je odlučeno da se zrakoplov preusmjeri prema Dubrovniku gdje je uslijedilo sigurno prizemljenje u 21:40 sati. 

'Ostaje pitanje kako je Croatia Airlines na let iz Londona stavila posadu koja nema potrebno obrazovanje za slijetanje po uvjetima koji su uobičajeni u ovo doba godine na zračnoj luci Zagreb. Napominjemo da su ostali zrakoplovi u tom razdoblju uspješno slijetali', piše Avioradar.net.