PATRIOTI U AKCIJI

Ukrajinci: Oborili smo tri ruska bombardera. Rusi zasad šute

23.12.2023 u 08:36

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i vojni dužnosnici rekli su da su snage Kijeva u petak oborile tri ruska zrakoplova lovca-bombardera Su-34 na južnoj bojišnici, što su pozdravili kao uspjeh u ratu dugom 22 mjeseca.

Ruska vojska nije spominjala incident, no ruski blogeri su potvrdili gubitak zrakoplova, a analitičari rekli da su vjerojatno korišteni američki protuzračni sustavi Patriot.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješća.

"Danas u podne u južnom sektoru -- tri ruska lovca-bombardera Su-34 manje", napisao je zapovjednik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Oleščuk na komunikacijskoj platformi Telegram.

Glasnogovornik ratnog zrakoplovstva Jurij Ihnat je to na nacionalnoj televiziji opisao kao "brilijantno planiranu operaciju".

"(Zrakoplova) Su-34 neko vrijeme nije bilo u našim pozitivnim statistikama", rekao je, dodavši da je riječ o jednom od najmodernijih ruskih modela za bombardiranje i druge vrste napada.

Zelenski je u svojoj noćnoj videoporuci pohvalio protuzrakoplovnu jedinicu u području Odese zbog obaranja zrakoplova u Hersonskoj oblasti.

Oblast je okupirana u prvim danima moskovske invazije u veljači 2022. Ukrajinske snage pokušavaju vratiti kontrolu nad izgubljenim teritorijem, a u studenom su uspostavili položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonu.

  • +6
Avion Su-34 Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov

Eurasia Daily, ruska novinska agencija, objavila je da su ukrajinski navodi vjerodostojni. Kijev je mogao lansirati projektile Patriot, koji imaju domet do 160 kilometara protiv ciljeva na velikoj nadmorskoj visini, sa zapadne stranke rijeke Dnjepar, rekla je agencija.

Ukrajinski zrakoplovni stručnjak Valerij Romanenko je za ukrajinski Radio NV kazao da smatra da su rakete Patriot vrlo vjerojatno oborile ruske mlazne zrakoplove.

"Ovo je bila situacija, gdje su Rusi bacali do 100 bombi na jugu. Tri (zrakoplova) su letjela zajedno i uhvaćena su. Nisu baš uzeli u obzir da Patriot ima domet od 160 kilometara za aerodinamičke mete", pojasnio je Romanenko.

Ukrajinski uspjesi su postali manje češći otkako su snage Kijeva ostvarile munjevite dobitke prije godinu dana kada su pod svoju kontrolu vratile teritorije na sjeveroistoku i jugu.

Protuofenziva započeta na istoku i jugu zemlje u lipnju nije polučila veći napredak. Zelenskij priznaje da su teritorijalni dobici bili sporiji nego što su se nadali, no odbacio je tvrdnje vojnog zapovjednika generala Valerija Zalužnija da je rat ušao u fazu iscrpljivanja, što zahtijeva promjenu taktike.