FOKUS NA POSTROJENJA

IAEA postigla privremeni dogovor s Iranom o nuklearnom nadzoru

21.02.2021 u 23:48

Bionic
Reading

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u nedjelju navečer po povratku iz Teherana da je s Iranom postigao "privremeno rješenje" od tri mjeseca kako bi zadržao "zadovoljavajući" nadzor nuklearnih postrojenja, iako će od utorka inspekcije biti ograničene

"Priznajemo da će pristup biti ograničen, ali moći ćemo održavati potreban stupanj nadzora i provjere", rekao je Rafael Grossi tijekom kratke konferencije za novinare u bečkoj zračnoj luci. "U ovom trenutku to spašava situaciju", dodao je i rekao da se radi o "razumnom rezultatu nakon intenzivnih konzultacija".

Prema tom tehničkom bilateralnom sporazumu", broj inspektora na licu mjesta ostaje nepromijenjen i IAEA će moći provoditi nenajavljene inspekcije.

Ali "iranski zakon koji predviđa ograničenje nekih inspekcija, uključujući na osjetljivim vojnim položajima, bit će primijenjen od 23. veljače ako američke sankcije ne budu ukinute", upozorio je Grossi.

"Stanje je ozbiljno, ali IAEA i dalje služi međunarodnoj zajednici", naglasio je. "Svakako za stabiliziranje situacije će biti potrebni politički pregovori, to nije u mojoj nadležnosti".

Rafael Grossi, generalni direktor IAEA-e sastao se u nedjelju s čelnikom Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehijem i ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, izvijestili su državni mediji.

"Iran i IAEA su vodili plodne razgovore temeljene na uzajamnom poštovanju", tvitao je nešto kasnije Kazem Gharibabadi, iranski veleposlanik pri IAEA-i. Nakon jednostranog američkog povlačenja i uvođenja sankcija koje guše iransko gospodarstvo, Iran je počeo kršiti sporazum zaključen 2015. s skupinom 5+1 (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina).