jasan stav un-a

IAEA: 'Nuklearna elektrana Zaporižja je ukrajinska'

06.10.2022 u 19:02

Bionic
Reading

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u četvrtak da Ujedinjeni narodi smatraju nuklearnu elektranu Zaporižja ukrajinskim postrojenjem

Nuklearna elektrana Zaporižja nalazi se na ukrajinskom teritoriju koji je prošli tjedan Rusija anektirala. Rusija je nuklearku okupirala u ožujku, ubrzo pošto je počela invaziju na Ukrajinu, a ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je potpisao uredbu kojom naređuje ruskoj vladi da službeno preuzme kontrolu nad Zaporižjem i uvrsti je u 'saveznu imovinu'.

Zaporižjem, najvećom nuklearnom elektranom u Europi, upravljalo je ukrajinsko osoblje. 'Riječ je o međunarodnom pravu. Želimo da rat odmah prestane i naravno, IAEA-e smatra da je Zaporižje ukrajinska elektrana', rekao je Grossi novinarima u Kijevu. Očekuje se da će nakon ukrajinske prijestolnice Grossi otputovati u Moskvu i ondje razgovarati s ruskim dužnosnicima.

  • +21
Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporižja Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Blizina nuklearke bojišnici izaziva strah međunarodne javnosti od nuklearne katastrofe. Moskva i Kijev međusobno se optužuju za bombardiranja blizu elektrane već nekoliko mjeseci, a s time rastu i strahovi od ponavljanja katastrofe kakva se dogodila u Černobilu 1986.