geopolitička polarizacija

BRICS pozvao šest zemalja da se pridruže; evo kome su uputili pozivnicu

24.08.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Vođe država članica skupine BRICS, koja okuplja gospodarstva u razvoju, pozvali su Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate da im se pridruže, čime bi se povećala snaga bloka koji se obvezao braniti takozvani "globalni jug"

Proširenje skupine bi također moglo pripremiti put za desetke drugih zemalja koje su pokazale interes za članstvom u BRICS-u, koji se trenutno sastoji od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, u vrijeme kada geopolitička polarizacija jača napore Pekinga i Moskve da blok pretvore u održivu protutežu zapadu.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, domaćin BRICS-ovog samita, u četvrtak je objavio da će nove zemlje kandidatkinje biti primljene kao članice 1. siječnja 2024.

Rasprava o proširenju bila je ključna tema na trodnevnom samitu koji se održava u Johannesburgu. Iako su sve države u bloku javno izrazile podršku za njegovim proširenjem, došlo je do neslaganja glede broja novih članica i brzine njihovog primanja.

Premda na skupinu otpada 40 posto svjetskog stanovništva i četvrtina globalnog bruto domaćeg proizvoda, zbog neuspjeha članica da se dogovore oko koherentne vizije za blok, BRICS se duže vrijeme ne uspijeva nametnuti kao globalni politički i gospodarski igrač.

Više od 40 zemalja je pokazalo interes za pridruživanjem BRICS-u, tvrde južnoafrički dužnosnici, a 22 su službeno zatražile članstvo.

One predstavljaju raznovrsnu skupinu potencijalnih kandidata, uglavnom motiviranih željom da se izjednače globalni uvjeti, koje mnogi smatraju namještenima na njihovu štetu, te su privučeni BRICS-ovim obećanjem za uravnoteživanjem svjetskog poretka.