'IZREŽIRANA HDZ-OVA PREDSTAVA'

I župan Štromar razočaran sastankom kod Predsjednice RH

07.05.2015 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon što je šestorici čelnika goranskih općina zabranjen ulaz u Ured predsjednice RH nezadovoljstvo jučerašnjim sastankom predstavnika lokalne vlasti s Kolindom Grabar Kitarović danas je izrazio i varaždinski župan Predrag Štromar. Požalio se da mu je uskraćeno pravo govoriti iako je kao potpredsjednik Zajednice hrvatskih županija zbog odsutnosti prvog čovjeka te udruge jedini bio ovlašten govoriti, no umjesto njega riječ je dobio HDZ-ov požeško-slavonski župan. Stoga je Štromar druženje na Pantovčaku ocijenio kao političku igru u režiji središnjice HDZ-a

'Kao župan Varaždinske županije, jednoglasno sam izabran za jedinog potpredsjednika Hrvatske zajednice županija prije godinu dana. Kako na jučerašnjem radnom susretu s predsjednicom Republike, gospođom Kolindom Grabar Kitarović, nije bio nazočan predsjednik Zajednice županija gospodin Tomislav Tolušić, kao izabrani potpredsjednik Zajednice sam, po funkciji koju obnašam, jedini bio ovlašten govoriti u ime Hrvatske zajednice županija', istaknuo je Predrag Štormar, inače predsjednik Središnjeg odbora HNS-a te dodao da on ipak nije dobio riječ.

Napominje kako je ostao neugodno iznenađen kad se u ime Zajednice skupu obratio i održao izlaganje župan Požeško-slavonske županije gospodin Alojz Tomašević (HDZ). 'On je samo član Izvršnog odbora zajednice (kao uostalom i drugih 18 župana)', upozorio je.

'Teme sastanka jako su važne za lokalnu samoupravu kao što su izmjene Zakona o brdsko-planinskim područjima te Zakona o regionalnom razvoju, i očekivalo se da će sastanak poslužiti da se rasprave konkretne izmjene i dopune kako bi se ispravile moguće manjkavosti s negativnim učincima za naše pojedine općine i gradove', naglasio je HNS-ov župan.

Razočarani Štromar ističe kako je najmanje što se moglo očekivati od tako planiranog skupa dogoditi jest to da on postane politički skup na kojem će HDZ iskoristiti instituciju Predsjednice RH za svoju političku promidžbu.

'Osobno poštujem kolegu Tomaševića kao župana Požeško-slavonske županije, ali se ne mogu oteti dojmu da je, možda i ne svojom željom, sudjelovao u političkoj igri koju je režirala središnjica HDZ-a. Želio bih vjerovati, radi zaštite demokracije i institucija u našoj zemlji, kako se u ovom slučaju radilo o tehničkoj omašci i još jednom propustu protokola Ureda predsjednice, a nikako izrežirani plan da se demokratske institucije privatiziraju od strane jedne stranke', zaključio je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Varaždinske županije Predrag Štromar

Prije početka sastanka lokalnih čelnika s predsjednicom Grabar Kitarović dogodio se nemili događaj: naime, rampa na ulazu u Ured predsjednice na Pantovčaku ostala je spuštena za jednog gradonačelnika i pet načelnika goranskih općina. Iako su na ulazu pokazivli pozivnice i zvali u Ured predsjednice protokol je bio neumoljiv - nisu mogli na sastanak jer se, kako je objasnio glasnogovornik Luka Đurić, nisu prethodno najavili, odnosno nisu potvrdili svoj dolazak.

Gradonačelniku Čabra Kristijanu Rajšelu (SDP), načelniku Lokva Toniju Štimcu (SDP), Ravne Gore Anđelku Florijanu (SDP), Mrkoplja Ivici Padaviću (SDP), Brod Moravica Dragutinu Crnkoviću (HDZ) te nezavisnom iz Fužina Marinku Kauzlariću nije preostalo ništa drugo već da nakon duga puta sjednu natrag u zajednički (vatrogasni) kombi kojim su došli i vrate kućama neobavljena posla.

Nemili događaj s čelnicima kojima Pantovčak nije podignuo rampu prokomentirao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP). 'Ima tu svega, i pokaznih vježbi, i bildanja mišića, i manekenstva. Svi znamo da za rješavanje ovakvih problema služe radni sastanci, gdje se nađu stručne službe, a ovo su uglavnom pokazne vježbe. Uostalom, posao oko Zakona o regionalnom razvoju i nije na Predsjednici RH. Može ona glasno govoriti, pa i glasnogovoriti o nekim problemima, ali meni ovo previše miriše na politikanstvo', rekao je Komadina za riječki Novi list.


Vječito pitanje teritorijalne neefikasnosti lokalnih jedinica hrvatske države

O (ne)funkcioniranju postojećeg regionalnog ustroja Hrvatske mnogo toga je napisano i izgovoreno. Svaki put kad ekonomski i pravni stručnjaci ukažu na nužnosti novog teritorijalnog preustroja, jer je postojeće stanje postalo neodrživo, njihovi predstavnici krenu u protuofenzivu ili narodski rečeno – u bitku za vlastito samoodržanje. Lijeva opcija sklonija je smanjivanju broja, ali ništa ne poduzima po tom pitanju, dok je desna, odnosno HDZ upravo u kampanji očuvanja njihova broja, što ne treba niti čuditi, jer iz njihovih su redova dolazi više od polovice župana. HDZ-ovu liniju po pitanju očuvanja postojećeg broja županija brani i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.

Činjenica da čak 2/3 odnosno 17 županija ima veće rashode od prihoda za predstavnike Zajednice županija na čelu s HDZ-om ne predstavlja, naime, poticaj da se krene u analizu što i kako rade, koji su njihovi ciljevi i ovlasti, a onda ako rezultati pokažu neefikasnost i u njihovu redukciju. HDZ, naime, smatra da problem financijske ovisnosti županija o državnom proračunu treba riješiti na način da se državu natjera da im da više novaca, kroz fiskalnu decentralizaciju.

Isti stav zastupa i Kolinda Grabar Kitarović, koja je s pozicije predsjednice države, istaknula: 'Veći dio dohotka ubuduće mora ostajati onima koji su ga ostvarili jer se opravdanost postojanja županija očituje u tome što su one konzistentne povijesno-političke i gospodarske cjeline'.