MISIJA ISAF-A

I vojnici BiH odlaze u Afganistan!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2010 12:58
  • Objavljeno 05.07.2010 u 12:31
afganistan

afganistan

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pridružit će se NATO-ovim postrojbama u Afganistanu najkasnije do kraja ove godine, potvrdila je zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš u izjavi koju je u ponedjeljak prenijelo sarajevsko Oslobođenje

Pendeš je pojasnila da je u tijeku zakonska procedura koju je nužno provesti prije nego Parlament BiH dade konačnu suglasnost za slanje bosanskohercegovačkih vojnika u misiju ISAF-a.

'Sada pripremamo dokument za Vijeće ministara BiH kako bi ono dalo suglasnost i sve vratilo Predsjedništvu BiH na donošenje konačne odluke', kazala je Marina Pendeš pojašnjavajući da nakon toga Parlament BiH u roku od dva mjeseca treba dati suglasnost na takvu odluku.

Zamjenica ministra obrane drži kako će bi predizborno razdoblje moglo donekle usporiti proces donošenja odluka.

Predsjedništvo BiH je u travnju na zahtjev NATO-a načelno odobrilo slanje jedne pješačke postrojbe u Afganistan.

Sastav i veličina te postrojbe još nisu precizno definirani, no načelno je odlučeno da bi to moglo biti stotinjak časnika i vojnika koji bi imali zadaću zaštite neke od baza ISAF-a.

Vojnici iz BiH trebaju biti raspoređeni u ISAF-ovom sektoru Jug koji je pod danskim zapovjedništvom.

Danska se vlada obvezala vlastima BiH ponuditi svu potrebnu logističku potporu.

Bosanskohercegovačka će strana svojim vojnicima pak osigurati plaće, dnevnice i životno osiguranje.

'Sada se mora jasnije definirati što podrazumijeva logistička potpora kako se ne bi dogodilo da pripadnici Oružanih snaga BiH odu u Afganistan, a da im zatreba nešto što tamo nemaju', kazala je Pendeš podsjećajući kako sama BiH ima malu vojsku te ograničena sredstva koja može izdvojiti za sudjelovanje u misijama poput one u Afganistanu.

Predstavnici danskog Ministarstva obrane, kako je najavila Pendeš, uskoro trebaju stići u BiH kako bi proveli specijalističku obuku, ali i psihološku pripremu vojnika koji će biti upućeni u Afganistan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi