PRIJETI ŠTRAJK

I u Splitu je napeto oko odvoza smeća, doznali smo koliko zarađuju komunalci: Vozači kamiona natuku i do 1800 eura!

26.01.2023 u 13:25

Bionic
Reading

U splitskoj komunalnoj tvrtki Čistoća situacija trenutno nije užarena kao u onoj zagrebačkoj, ali nije ni daleko od toga - nakon više od godine dana propali su pregovori o sklapanju novog kolektivnog ugovora, a sindikalisti su podnijeli zahtjev za procedurom mirenja, što je prvi formalni korak prema mogućem štrajku. Ako dođe do njega, izvjesno je, bio bi organiziran potpuno u skladu sa zakonom i procedurom, dakle uz znatno manje kaosa nego u glavnom gradu

'Ne bismo voljeli da dođe do toga i nadamo se da ćemo riješiti probleme kroz postupak mirenja, ali poštovat ćemo volju radnika i organizirati štrajk ako za to bude potrebe', rekao je za tportal povjerenik Nezavisnog sindikata Čistoće Split Marin Jadrić. Ovaj sindikat, inače, djeluje kao podružnica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Komentar iz same tvrtke Čistoća gotovo je nemoguće dobiti jer njen direktor Ivica Karoglan u proteklih godinu dana potpuno izbjegava komunikaciju s medijima.

Po neslužbenim informacijama, uprava tvrtke radnicima nudi povećanje osnovice plaća za oko šest posto, a sindikati zahtijevaju 'inflatorni dodatak' za sve u iznosu od tisuću kuna bruto. Kuriozitet splitskog slučaja jest da nijedna strana - pa ni gradska uprava, od koje je tportal također zatražio informacije - zapravo nema podatak o tome koliko trenutno iznose plaće u Čistoći.

  • +2
Čistoća Split Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Sindikati upozoravaju da njihova osnovica nije povećana još od 2010. godine, a u gradskoj i upravi Čistoće kažu da se iznos primanja radnika svejedno povećavao različitim dodacima, neoporezivim primicima i neuobičajeno velikim brojem prekovremenih sati te da je danas znatno veći od državnog prosjeka u ovoj djelatnosti.

Spekulira se da iznosači smeća primaju minimalno oko tisuću eura, ali i da to redovito podebljaju dodacima, dok neki vozači kamiona mjesečno znaju nabrati i do 1800 eura. Po podacima s poslovnih servisa, tvrtka je u 2021. godini imala 323 zaposlena, a njihova prosječna neto primanja iznosila su 1106 eura - što je doista više od nacionalnog prosjeka za 20 do 30 posto.

Detaljni podaci o prosječnim plaćama djelatnika splitske Čistoće

U detaljnom odgovoru koji nam je Čistoća Split poslala nakon objave teksta s neslužbenim podacima o plaćama naveli su i službene podatke o plaćama u protekla tri mjeseca, koje donosimo u nastavku: 

  • Osnovna plaća vozača sa srednjom školom, bez radnog iskustva i bez uzdržavanih članova: 1.308,92 eura (bruto); 928,40 eura (neto).
  • Osnovna plaća vozača sa srednjom školom, s 5 godina radnog iskustva i 2 uzdržavana člana: 1.341,64 eura (bruto); 1.073,33 eura (neto).
  • Prosječna isplaćena plaća za vozača 10/22: 1.484,55 eura bruto; 1.187,64 eura neto    
  • Prosječna isplaćena plaća za vozača 11/22: 1.741,18 eura bruto; 1.608,42 eura neto
  • Prosječna isplaćena plaća za vozača 12/22: 1.936,92 eura bruto; 1.549,53 eura neto

**Na osnovicu plaće idu svi dodaci s obzirom na staž, rad na državni praznik i nedjelju, prekovremeni sati i ostali dodaci koje radnici imaju temeljem Kolektivnog ugovora.

  • Osnovna plaća komunalnog radnika na kamionu (iznosač) sa srednjom školom, bez radnog iskustva i bez uzdržavanih članova: 1.208,52 eura (bruto); 846,34 eura (neto).
  • Osnovna plaća komunalnog radnika na kamionu (iznosač), s 5 godina radnog iskustva i 2 uzdržavana člana: 1.238,44 eura (bruto); 990,75 eura (neto).
  • Prosječna isplaćena plaća za iznosača 10/22: 1.409,72 eura bruto; 1.127,77 eura neto
  • Prosječna isplaćena plaća za iznosača 11/22: 1.529,55 eura bruto; 1.213,93 eura neto
  • Prosječna isplaćena plaća za iznosača 12/22: 1.729,52 eura bruto; 1.383,61 eura neto

**Na osnovicu plaće idu svi dodaci s obzirom na staž, rad na državni praznik i nedjelju, prekovremeni sati i ostali dodaci koje radnici imaju temeljem Kolektivnog ugovora.

Svi radnici imaju plaćene troškove prehrane 55,30 eura mjesečno i plaćene troškove prijevoza (do posla i s posla).

Osnovica plaće iznosi 663,61 eura bruto.

Stalni mjesečni dodatak iznosi 66,36 eura neoprezivo.
 

'Upravo jučer protokolirali smo prijedlog za pokretanjem postupka mirenja zbog neuspjeha pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Nezadovoljni smo činjenicom da se osnovica plaća nije podizala punih trinaest godina, što je posebno problematično uz današnju visoku inflaciju, ali postoje i problemi u organizaciji samog posla, troškova prijevoza i slično', kaže za tportal sindikalist Jadrić.

I on sam priznaje da je u računovodstvu tvrtke zatražio podatke o visini prosječne plaće kako bi znao čime barata, a doznaje se da bi taj podatak danas trebala objaviti i sama uprava Čistoće.

Kolektivni ugovor u ovoj splitskoj komunalnoj tvrtki istekao je u srpnju 2021. godine, no kako je tvrtka tada imala tek vršitelja dužnosti direktora, sklopljen je aneks kojim je utvrđeno da sve njegove odredbe nastavljaju vrijediti 'do izbora novog direktora i sklapanja novog kolektivnog ugovora'. Direktor Karoglan imenovan je u siječnju prošle godine, ali uspjeha u pregovorima nije bilo.

No tvrtka posljednjih mjeseci bilježi i neuobičajeno visoku stopu bolovanja, pa je direktor pribjegao angažiranju vanjske agencije za popunjavanje operativno-tehničkih mjesta koja su ostala prazna. Navodno je dijelu radnika srezao broj prekovremenih sati pa su oni uzvratili ovim potezom.

'Posegnuo sam za zakonskim rješenjem da premostim situaciju, moram osigurati nesmetano poslovanje u uvjetima bolovanja', kazao je Karoglan prošlog tjedna za Slobodnu Dalmaciju u jednom od svojih iznimno rijetkih pojavljivanjima u medijima.

'Kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru, argumentirao sam zašto smo protiv angažiranja preko vanjskih i agencijskih servisa. Istina je da postoji zakonska osnova, ali tom rješenju treba se pribjegavati samo u izvanrednim situacijama i na vrlo kratki rok', kaže sindikalist Jadrić. Dodaje da, ironično, i među agencijskim radnicima ima onih koji su na bolovanju.