stiglo im 40-ak zahtjeva

I Slovenija se priprema za mogući dolazak većeg broja izbjeglica; prve obitelji stigle u Velenje

02.03.2022 u 10:02

Bionic
Reading

U Sloveniji osim pojedinačnih slučajeva još nema većeg priljeva izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine, ali se za to pripremaju humanitarne ustanove i vladini uredi

Premijer Janez Janša izjavio je da je zemlja spremna na mogući izbjeglički val iz Ukrajine, prenose slovenski mediji.

Govoreći s vodstvom Civilne zaštite, Janša je kazao da se u sadašnjem trenutku ne zna hoće li izbjeglički val, koji je za sada najviše zahvatio Ukrajini susjedne države, i dalje jačati, te da je Slovenija do sada dobila 40-ak zahtjeva za pomoć obiteljima koje napuštaju Ukrajinu.

Prve izbjeglice u Sloveniji pristigle su u ponedjeljak iz te zemlje u grad Velenje, a riječ je o dvije obitelji ukrajinskih zaposlenika slovenske tvrtke iz toga grada, koja u ukrajinskom Žitomiru postavlja pročišćivač otpadnih voda, prenijeli su mediji.

Žene i djeca iz dviju obitelji zaposlenika dovezeni su u Velenje vozilom koje je upućeno na granični prijelaz s Ukrajinom u Rumunjskoj, a interes za isto pokazuje još jedna obitelj.

Ministar obrane Matej Tonin izjavio je jučer prilikom susreta s vodstvom Civilne zaštite da je za ukrajinske izbjeglice pripremljeno 300 smještajnih mjesta u mjestu Logatec, a unaprijed je registrirano širom zemlje 80-ak potencijalnih lokacija na kojima bi eventualno mogla biti smještena djeca-izbjeglice iz Ukrajine bez pratnje roditelja.

Na prikupljanje materijalne i novčane pomoći apelima i raznim akcijama pozivaju i brojne humanitarne organizacije, u prvom redu Caritas i Crveni križ.