BIVŠI ČLAN UPRAVE PODRAVKE U PRITVORU

I Romac zadržan 48 sati

19.03.2011 u 12:45

Bionic
Reading

Iduća dva dana u pritvoru varaždinskog zatvora provest će i Saša Romac, bivši član uprave Podravke kojeg se sumnjiči za zlouporabe položaja na štetu Podravke

U istražni odjel varaždinskog Županijskog suda Romca je u 9 sati privela policija kojoj se jučer javio nakon službenog puta u Srbiju. Zbog toga nije mogao biti priveden zajedno s Tinom Perić, bivšom direktoricom Dalmacija-ribe, bivšim članom uprave Podravke Josipom Pavlovićem te Miodragom Lacićem, direktorom i većinskim vlasnikom zadarske tvornice ribljih konzervi Adria. Nakon ispitivanja pred istražnim sucem, protiv potonje dvojice određeno je 48-satno zadržavanje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je prijedlog za zadržavanje Tine Perić odbijen.


Poput Pavlovića, i Romac se pred istražnim sucem branio šutnjom u vezi kaznenih djela za koje se sumnjiči. Riječ je, podsjetimo, o sumnji da je zajedno s direktorom Adrije sklopio fiktivan posao vrijedan 92.500 eura, i to za češko poduzeće Quorum u kojem je 50-postotni suvlasnik. Uz to, sumnjiči se i da je na temelju izmišljenog poslovnog odnosa Quorum došao do 40.000 eura koje je na njegov poticaj uplaćen iz Podravkine poljske tvrtke.

Romca i Pavlovića, koji su zajedno već bili u pritvoru tijekom istrage u slučaju Spice, sumnjiči se i da su tijekom 2008. i 2009. kao članovi uprave Podravke sklopili s direktoricom Dalmacija-ribe, a na poticaj Lacića, ugovor o uslugama smrzavanja i skladištenja ribe na osnovu kojeg su ispostavili fakture Podravki, iako su znali da se ne temelje na stvarno izvršenoj usluzi. Time je, kako sumnja policija, prouzročena materijalna šteta za Podravku od gotovo 17 milijuna kuna.

O ovim djelima osumnjičenici će ponovno imati mogućnost izjasniti se pred istražnim sucem u ponedjeljak, za kada se očekuje otvaranje istrage.