RAZGOVARA SE I S HSS-OM

I PGS postao dio tzv. Amsterdamske koalicije

02.10.2018 u 14:38

Bionic
Reading

Politička stranka Primorsko-goranski savez pridružuje se savezu stranaka IDS i GLAS, objavili su na konferenciji za novinare predsjednici te tri stranke, poručivši da je to je početak stvaranja oporbenog bloka progresivnih ideja koje teže naprednoj Hrvatskoj sa snažnim regionalnim razvojem.

Progresivne snage moraju se okupljati u političkoj situaciji u zemlji koja sve više sliči na Poljsku ili Mađarsku i u kojoj je ljevica gotovo nestala, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić, a predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš je na pitanje novinara rekla da su obavljena dva kruga razgovora s HSS-om o pristupanju tom političkom savezu, te da za sad idu u dobrom smjeru.

Miletić je kazao da oporbeni blok koji stvaraju teži naprednoj, modernoj i obrazovanoj Hrvatskoj, "posve drugačijoj" nego što je danas. "Otvorenu, progresivnu i ekonomski uspješnu zemlju nemoguće je ostvariti s aktualnim HDZ-om na vlasti jer ova Vlada ne želi otvorenu Hrvatsku, dopustila je ustaško divljanje, a posljedice se vide po napadima na manjine ili stanju na nogometnim stadionima", kazao je Miletić, zaključujući da je "eskalacija nasilja posljedica normalizacije mržnje".

Osvrnuo još jednom na stanje u brodogradnji, ustvrdivši da se tu vidi Vladino ignoriranje i neznanje. "Radnici Uljanika ni sad ne znaju hoće li dobiti plaće. Vlada je mogla reagirati ranije da je željela. No, HDZ odlučuje tko će opstati, a tko propasti", ustvrdio je predsjednik IDS-a. Vlada je odlučila spasiti Agrokor kao privatnu tvrtku, te je svjesno u Lex Agrokor izostavila mogućnost da se po njemu sanira i Uljanik, rekao je.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš navela je da se novi politički blok stvara kao "brana rastućem populizmu, radikalizmu i 'orbanizaciji' Hrvatske". "Dosta nam je i HDZ-ova načina upravljanja državom, zbog čega nemamo pravnu državu, ne postoje pravila, a država je prema jednima majka, a prema drugima maćeha", kazala je. Ustvrdila je da iz Hrvatske svi žele otići, a nitko u nju doći, te da HDZ-u niti je u interesu, niti ima mogućnosti i sposobnosti provesti nužne reforme.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić je rekao da je ta stranka svoju politiku temeljila na realizaciji konkretnih projekata u lokalnim zajednicama. To je odgovoran i konkretan pristup politici, zato su Primorsko-goranska i Istarska županija najrazvijeniji dijelovi Hrvatske, kazao je Vasilić. PGS i IDS se već dugi niz godina bore za decentralizaciju, a ova Vlada nastavlja s centralizacijom, što pokazuju i promjene u poreznom sustavu, rekao je. PGS želi drugačiju Hrvatsku, sa snažnim regionalnim razvojem, zaključio je predsjednik PGS-a.

  • +12
Anka Mrak Taritaš Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

Mrak Taritaš: Nova afera je konačno razotkrivanje HDZ-ova načina vladanja

Anka Mrak Taritaš je na upit da komentira najnoviju aferu u kojoj se spominje Milijan Brkić, ustvrdila je da je "ovo konačno razotkrivanje HDZ-ova načina vladanja, a ne upravljanja Hrvatskom. Sve institucije koriste se za obračune unutar HDZ-a, a mi ne želimo živjeti u takvoj državi".

Novi broj Nacionala tvrdi, pozivajući se na policijsku dokumentaciju, da je Brkić 2011. dok je obnašao funkciju zamjenika ravnatelja hrvatske policije, dojavio ključnim protagonistima ‘Afere elitna prostitucija’ da se nalaze pod mjerama tajnih izvida. Brkićevo ime spominje se i u aferi SMS - prošloga tjedna je uhićen njegov kum i vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić zbog sumnje da je Franji Vargi, autoru lažnih SMS-ova, dojavio kako ga policija istražuje. (Riječ je o lažnoj SMS korespodenciji između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca Županijskog suda u Osijeku koji je bio član sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću i ostalima).