okupljanje na ljevici

Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak razgovaraju o suradnji. Ulazi li HSS u Amsterdamsku koaliciju?

25.09.2018 u 19:48

Bionic
Reading

Nakon što je prije mjesec dana stranka Pametno napustila Amsterdamsku koaliciju zbog afere Uljanik, GLAS i IDS krenuli su u razgovore s novim potencijalnim partnerima. Među prvima javio se HSS, koji je već i prije ljeta priželjkivao suradnju

Da je došlo do razgovora o potencijalnoj suradnji, potvrdili su nam i u GLAS-u i u HSS-u, no, kako doznajemo, eventualna priča o koaliciji tek je na početku.

GLAS, kaže za tportal Anka Mrak Taritaš, nastavlja ostvarivati ideju okupljanja progresivnih političkih snaga u Hrvatskoj, i stranaka i pojedinaca. 'Sve progresivne političke snage u zemlji moraju preuzeti odgovornost za zaštitu temeljnih vrijednosti liberalne demokracije jer su one ugrožene danas više nego ikad. S tim u vezi razgovaramo i razgovarat ćemo sa svima onima koji su spremni biti brana desnom radikalizmu i populizmu koji nagrizaju Europu i koji se žele oduprijeti načinu na koji HDZ vodi ovu zemlju', kaže nam Anka Mrak Taritaš.

Dodatni poticaj za dogovore oko suradnje je i, dodaje predsjednica GLAS-a, razjedinjenost i slabost oporbe, i to 'u trenutku kad nam treba snažan i organiziran politički otpor svima onima koji nas žele vraćati unazad i rušiti dosegnute vrijednosti'.

'Ohrabreni podrškom koju je ideja političkog okupljanja dobila od građana, ne odustajemo od stvaranja bloka progresivnih snaga u Hrvatskoj', poručuje Mrak Taritaš.

  • +4
Anka Mrak Taritaš Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Razgovore između Anke Mrak Taritaš i Kreše Beljaka potvrđuju i u HSS-u te pritom poručuju da oporbene stranke moraju razgovarati i zajednički djelovati 'kako bi ostvarile osnovni cilj, odnosno interes većine hrvatskih građana, a to je da se na sljedećim parlamentarnim izborima pobijedi HDZ'.

'Dokazano, najbolji put kako bi se došlo do tog cilja je da na izborima opozicijske stranke nastupe zajednički, u jednom ili najviše dva bloka, a svaka razmrvljenost opozicije prilikom nastupa na izborima udaljava nas od tog cilja. U skladu s tim, razgovaramo i razgovarat ćemo i s GLAS-om i s IDS-om i s HSU-om, a i sa SDP-om, kao najvećom opozicijskom strankom, ali i sa svima ostalima koji su nedvosmisleno protiv HDZ-a. Ostanak HDZ-a na vlasti značio bi daljnje ekonomsko, moralno i civilizacijsko nazadovanje te jačanje ekstremističkih skupina, protiv čega se HSS, kao i sve navedene potencijalno partnerske stranke, mora snažno boriti', odgovorili su za tportal iz HSS-a.

Iako su aktualni razgovori tek u povojima, ovo nije prvi put da su GLAS i HSS kontaktirali oko eventualne suradnje. Kontakata je bilo i prije ljeta, no tada je HSS dobio odbijenicu. Kako doznajemo od upućenih, kočnicu je tada povukla stranka Pametno, koja je tada bila članica Amsterdamske koalicije.

No stranka Pametno je prije mjesec dana napustila Amsterdamsku koaliciju zbog afere Uljanik, odnosno zbog povezanosti Ivana Jakovčića i Danka Končara.

Njihovim napuštanjem koalicije vrata su se otvorila HSS-u, koji je već od prošle godine sporazumom vezan i uz SDP.

  • +23
Krešo Beljak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL