24 MINUTE PRIJE PRESICE

Mrak Taritaš otkrila da se Amsterdamska koalicija raspala preko Vibera

03.09.2018 u 11:49

Bionic
Reading

Zbog angažmana IDS-ova europarlamentarca Ivana Jakovčića u nadzornom odboru jedne tvrtke Danka Končara stranka Pametno izišla je iz Amsterdamske koalicije. Glas je odlučio ostati, a njegova predsjednica Anka Mrak Taritaš poželjela je stranci Pametno sreću 'na daljnjem putu'

'Formalnu koaliciju nismo potpisali. Pregovarali smo oko programa, koalicijskog sporazuma, da bi u jednom trenutku kolege iz Pametnog odlučili to napustiti', komentirala je gostujući na N1 predsjednica stranke Glas Anka Mrak Taritaš izlazak stranke Pametno iz Amsterdamske koalicije zbog angažmana IDS-ova eurozastupnika Ivana Jakovčića u nadzornom odboru jedne tvrtke Danka Končara.

'Mislim da kad radite koaliciju od tri stranke, treba imati strpljenja, energije. Ima niz lijepih stvari, ali dogode se i one koje nisu tako lijepe, mogu biti sporne i narušiti cijeli odnos. Meni je žao da su na prvoj takvoj odlučili napustiti priču. Mi smo problema bili svjesni, a dali smo priliku da IDS to riješi u vlastitom dvorištu. Oni su donijeli odluku da Jakovčić neće biti na listi za Europski parlament. Odlučili smo uložiti dodatan napor. Kolege iz Pametnog odlučili su se na nešto drugo. Gospođa Puljak me, 24 minute prije press konferencije, porukom na Viberu obavijestila da neće biti u toj priči', rekla je Mrak Taritaš.

Nešto je mogla naslutiti iz objave Puljak na Facebooku dan ranije, rekla je, ali da će biti tako drastično, nisu ni pomislili.

'Rekla sam da mi je žao i da im želim svu sreću na daljnjem putu', odgovorila je Mrak Taritaš.

  • +52
Anka Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na novinarski upit je li Jakovčić lobirao s obzirom na to da je godišnje od Danka Končara zaradio 136.000 eura, a članovima Europskog parlamenta (EP) je zabranjeno primati novac za lobiranje, ali im je dopušteno biti u nadzornim odborima, dodala je:

'Postoje pravila u EP-u i institucije će zasigurno istražiti sve to i donijeti odgovarajuće odluke. Imali smo prilike vidjeti to kod drugih zastupnika. Nama je važno to da on neće biti na listi za EP.'

Rekla je kako će njihov kandidat na listi za EP biti Jozo Radoš dok će ona biti posljednja 'kako bi dala potporu' te da svoju budućnost ne vidi u EP-u, nego u Hrvatskoj.

Na upit je li točno da je Pametno bilo protiv toga da Istra bude zasebna regija, rekla je:

'Od samog početka su kolege iz IDS-a rekli da se njihov program zasniva na tome da je Istra jedna regija, a do zadnjih pregovora Pametno je imalo drugačiji program i to je bila jedna od točka prijepora naših razgovora. Do drugog koraka, koraka da zajednički nešto formuliramo, nismo došli.'

U Bojanu Glavaševiću, koji je izišao iz SDP-a te razgovarao s Dalijom Orešković, a spominjao je i suca Mislava Kolakušića, poručila je, ne vidi konkurenciju.

'Ocjenjujem da ima prostora za sve. Treba ih gledati kao kolege, dati im podršku da okupe ljude, oni će sigurno okupiti neke ljudi i u konačnici su to uvijek potencijalni partneri.'