HOĆE LI SE PITATI USTAVNI SUD?

I oporba i vladajući već otpisali referendum o ćirilici

06.12.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pohvalio se da je prikupio 650.000 potpisa za referendum o ćirilici. Prema već ustaljenoj proceduri te bi potpise sada trebali predati Saboru koji je zadužen za raspisivanje referenduma. No ako se pita saborske zastupnike, gotovo svi sumnjaju da će do raspisivanja referenduma doći

'Koliko je potpisa prikupljeno, vidjet ćemo kada kutije budu dostavljene Saboru. Što se tiče odluke i stava koji mi imamo o ovom referendumu, mislim da je predsjednik Vlade u ponedjeljak o tome bio više nego jasan. Ovdje se radi, po mom sudu, evidentno nedopuštenom pitanju i naš predsjednik je rekao kako u tom slučaju trebamo postupiti. Moje je mišljenje da je ovo jedno pitanje koje ne može biti tema referenduma i to nije vezano uz promjene Ustava koje su sada u proceduri', prokomentirao je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin pozvavši se na izjavu premijera Milanovića moji je kazao da se po pitanju referenduma o ćirilici radi o 'otvorenoj diskriminaciji', o čemu Sabor može i sam odlučiti, a ne 'skrivati se iza Ustavnog suda'.

Novinari su ga upitali hoće li potpisi doći uopće na Odbor za Ustav. 'Na Odbor za Ustav mora doći. Naša je obveza, ako to predsjednik Sabora uputi na odbor, da mi to raspravimo', kazao je Grbin

Hoće li i ustavne promjene spriječiti referendum?

Kada potpisi i zahtjev za raspisivanjem referenduma o ćirilici stignu u Sabor, još nije poznato hoće li se procedura provoditi po novom ili starom Ustavu. Naime, prema prijedlogu Ustavnih promjena Sabor ne bi mogao raspisati referendum o umanjivanju manjinskih prava.

'Prijedlog za promjenu Ustava je još uvijek u proceduri i mi ne znamo kada će biti izglasan. Ne znamo kakve će biti prijelazne i završne odredbe (op. a. u prijelaznim odredbama može se propisati da se Ustavne promjene ne odnose na inicijative u tijeku), tako da u ovom trenutku ne mogu odgovoriti kako će se taj prijedlog promjene Ustava odnositi na ovo referendumsko pitanje. Mogu samo reći da se ovdje radi o jednom pitanju koje je u svakom slučaju nedopušteno', kazao je Grbin.

Upitan može li se dogoditi da predsjednik Sabora potpise ne proslijedi Odboru za Ustav, Grbin je kazao: 'Sve je moguće, ali je poslovnikom Sabora određeno da je Odbor za Ustav nadležan za pripremu akata koji su vezani uz provođenje i odlučivanje o referendumskim pitanjima kada se radi o potpisima koji su prikupljeni kroz određenu građansku inicijativu.'

Novinari su ipak upitali Grbina misli li Odbor za Ustav tražiti mišljenje Ustavnog suda. 'Ponovit ću još jednom, mislim da je tu iz aviona jasno da se radi o nedopuštenom pitanju', rekao je Grbin.

Iako su u Stožeru premijera Milanovića optužili da svojim izjavama vrši pritisak na Ustavni sud, Grbin se s time ne slaže. 'Mislim da se ove dvije godine pokazalo da ne vršimo pritisak na Ustavni sud, i da smo dokazali da je sud neovisan od ove vladajuće većine. Tu tezu ne mogu nikako prihvatiti', rekao je Grbin.

Da nema pritiska na Ustavni sud, smatra i HNS-ov Goran Beus Richembergh. 'Radi se o zdravom razumu. Ustav jamči višejezičnost i uporabu manjinskog pisma. Svima je jasno da to pitanje ne može na referendum', rekao je HNS-ovac.

Da je referendum nepotreban, danas je izjavio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, čija je stranka posljednjih mjeseci svesrdno podržavala Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Međutim, čini se, da su posljednjih tjedan dana i u HDZ-u reterirali.

'Mi smo rekli da podržavamo načelno ideju da tamo gdje je više od 50 posto manjinaca u jedinici lokalne samouprave da se tamo uvodi službena uporaba njihovog jezika, to podržavamo, zbog toga smo podržali i građani koji su tražili da se o tome izjasni na referendumu. Ali ovako postavljeno pitanje mislim da neće proći provjeru Ustavnog suda. Bez obzira na teoriju stečenih prava i koliko ona vrijedi, činjenica je da je pravo nacionalnih manjina dostiglo stanovite standarde u Hrvatskoj, mislim da bi teško bilo tko odlučio na štetu tako dostignute razine njihovih prava', kazao je novinarima u Saboru HDZ-ov Davorin Mlakar.

Uvjeren je da će Ustavni sud biti pozvan da izrekne svoje mišljenje i upravo je taj sud jedini koji može donijeti odluku o ustavnosti.

'Sabor se može protiviti volji, no ako imate činjenicu da je 600 tisuća ljudi potpisalo zahtjev za referendum, dok ne dobijete pravorijek Ustavnog suda, ne vidim kako bi se Sabor mogao usprotiviti takvoj inicijativi. Drugo je što smatraju zastupnici u Saboru, je li ustavno ili ne, no onaj tko o tome može odlučiti to je Ustavni sud, a ne saborski zastupnici', kazao je Mlakar.

Da se u rujnu na inicijativu HDSSB-a raspravilo o situaciji u Vukovaru i pitanju dvojezičnosti te da je premijer Zoran Milanović otvorio dijalog, do referenduma ne bi ni došlo, dodao je pak Josip Salapić.

'Nije dozvolio raspravu u Saboru, od rujna naš prijedlog stoji u proceduri pa sad imamo preko 600 tisuća potpisa i još jednu politički frontu koja u Hrvatskoj gospodarski neće donijeti ništa, a politički velike probleme, prije svega za Vladu Zorana Milanovića. Sazrelo je vrijeme da on razmisli o odlasku sa svog mjesta predsjednika Vlade', kazao je Salapić

Upitan smatra li da je referendumsko pitanje ustavno, Salapić je kazao: 'Tu problematiku treba raspraviti u Saboru. Ovo će biti vrlo teško provesti u djelo. Način na koji su se potpisi prikupljali i pitanje kako je postavljeno zaista otvara prostor i potrebu da se uključi Ustavni sud. Vjerojatno do raspisivanja referenduma neće doći', kazao je Salapić.

Za nezavisnu zastupnicu Jadranku Kosor procedura je jasna - Sabor mora iskoristiti svoje pravo i poslati pitanje na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu.

Novinari su Kosor upitali i kako komentira stav SDP-a da neće konzultirati Ustavni sud, nego da će se sve odraditi na razini Sabora. 'Vidjet ćemo što će biti, no Hrvatski sabor je taj koji u konačnici može donijeti odluku i raspisati referendum. Očekujem ovdje raspravu pa ćemo vidjeti što će ta rasprava pokazati, no činjenica jest da će sigurno u toj raspravi biti spominjane sve one odluke, međunarodni dokumenti koje je još dr. Franjo Tuđman potpisao 1996., kad smo željeli postati članica u Vijeću Europu. Dakle, sve to i naše međunarodne obveze treba uzeti u obzir. Nije dobro u ovom trenutku prejudicirati i govoriti da nešto neće proći bez rasprave u parlamentu i konačne odluke većine zastupnika', kazala je Kosor.

SDSS je, kako je kazao Milorad Pupovac, očekivao i veći broj sakupljenih potpisa, s obzirom na 'kampanju protiv ćirilice i Srba u Hrvatskoj', ali i s obzirom na organizacije i institucije koje su podržavale Stožer.

'To samo dodatno produbljuje ustavnu krizu, narušavanje ustavnog poretka u RH. To je trebalo zaustaviti još prije mjesec ili dva, sad ćemo to raditi u vrijeme kada se vatra već rasplamsala, u vrijeme kada i ukoliko se poduzmu mjere tenzije ni sukobi neće prestati. Žao mi je što je to tako, ali mi ćemo podržati sve one koji žele zaštiti ustavni poredak, koji žele da se ustavna kriza ne produbljuje i koji žele da se manjinska prava ne umanjuju u RH, podržat ćemo Vladu, Sabor, a ako bude potrebno, tražit ćemo zaštitu manjinskih prava od onih koji su dužni čuvati naš pristupni ugovor u Bruxellesu', rekao je Pupovac

Upitan tko je dopustio da se cijela problematika razbukta, Pupovac nije htio konkretno imenovati krivce. 'Više je onih čije su ustavne obaveze bile da spriječe ustavnu krizu i da spriječe devastiranje temeljnih ustavnih vrijednosti. Zna se koje su to institucije koje trebaju štititi ustavnost u RH, koje trebaju upozoravati na narušavanje vrijednosti ustavnog poretka, i koje su to institucije koje trebaju dati Vladi podršku da provodi zakone i da štiti uvjete za podržavanje zakonitosti u zemlji', rekao je Pupovac.

Da ne bi pogriješili u proceduri, Hrvatski laburisti će se još konzultirati s ustavno-pravnim stručnjacima.

'Svima je jasno da sadržaj referendumskog pitanja nije vezan samo uz Vukovar i samo uz ćirilicu. Pravo jedne manjine davati tek kad ona postane većina je doista dvojbeno. Klub Hrvatskih laburista nastavit će konzultacije s ustavno-pravnim stručnjacima i naš sud ćemo iznijeti početkom idućega tjedna. Ono što sad očekujemo i što je po proceduri propisano, na potezu je ustavotvorac, dakle Sabor ili čuvar Ustava, odnosno Ustavni sud', rekao je Dragutin Lesar.