PETICIJA

I Opatijci žele staru hitnu medicinsku pomoć

16.11.2011 u 17:11

Bionic
Reading

Nakon gotovo 10.000 potpisa prikupljenih od nezadovoljnih građana u dvjema peticijama 'Za stari ustroj Hitne' u Krku i Umagu, s peticijom danas kreću i Opatijci

‘Namjera nam je skupiti što veći broj potpisa koje ćemo predati odgovornima, a sve u cilju da se nađe model po kojem će ustroj HMP biti kao i do sada, pa ako treba i pod cijenu proračuna lokalne samouprave. U planu je da se osim građana Opatije inicijativi pridruže i mještani sa šireg područja Liburnije, a posebno općina Lovran i Matulji te naselja našeg zaleđa, koji itekako ovise o 24-satnom dežurstvu opatijske HMP’, poručuje Robert Kurelić, dopredsjednik Akcije mladih.

Stranka Akcija mladih pokrenula je peticiju na opatijskoj tržnici, iza koje stoje županijski, gradski i općinski vijećnici te stranke. Svi oni mišljenja su da odluka o donošenju novog Zavoda za hitnu medicinu preko noći i potpuno nespremno dočekane situacije kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme, dovoljno govore o apsurdnosti novog ustroja.

Žele, kao žitelji Umaga i okolice te Krka, gdje je prikupljeno ukupno čak 6.499 potpisa s cijelog otoka, da im vrata Hitne pomoći budu uvijek otvorena, kao i da im Tim T2, s liječnikom, medicinskom sestrom i vozačem, uvijek bude na raspolaganju.

Dogradonačelnik Opatije Ernie Gigante Dešković odlučio je, pak, kao građanin Opatije, svakodnevno Ministarstvu zdravstva u Zagreb slati razglednicu na kojoj je slika zgrade opatijske Hitne medicinske pomoći, inače najstarije u Hrvatskoj.

‘Ministre Milinoviću, nova reforma Hitne pomoći ugasila je ambulantu Hitne pomoći u Opatiji, koja ima tradiciju 117 godina. Smanjen je standard ambulantne i hitne pomoći za tisuće građana koji joj gravitiraju. Dovelo se i do opadanja standarda turističke ambulante u prvoj dami hrvatskog turizma. Stoga Vas molim da učinite sve kako bi se zakon vratio u okvire koji će osiguravati da ova i ostale slične ambulante u Hrvatskoj mogu normalno raditi te građanima i turistima osiguravati svu potrebnu medicinsku pomoć’, piše Gigante Dešković ministru Milinoviću te poziva građane da mu se slobodno obrate ako se žele supotpisati na razglednicama.