HODOČAŠĆE POVJERENJA

I mladi Hrvati na ekumenskom skupu u Berlinu

28.12.2011 u 18:13

Bionic
Reading

Mladi iz raznih država već pristižu u Berlin na skup koji svake godine organizira ekumenska zajednica Taizé pod geslom Hodočašće povjerenja na zemlji, a na kojem će od 28. prosinca do 1. siječnja sudjelovati više od trideset tisuća mladih među kojima i dvije tisuća Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji će imati posebni susret na Staru godinu

Kao i svake godine, mladima pristižu brojne poruke mnogih crkvenih i svjetskih uglednika. U ovogodišnjoj poruci Benedikt XVI. potiče mlade da 'prodube izvore nade' i 'u cijelome svijetu otvore nove putove povjerenja'.

U poruci ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., podsjećajući da se život često opisuje kao 'hod sličan hodočašću', ističe da solidarnost ne treba biti slogan samo nekih političkih stranka. Riječ je o obvezi koja se odnosi na cjelovitost ljudske osobe, na djelovanje i molitvu.

Ruski patrijarh Kiril podsjeća da se duboka obveza ljudske solidarnosti temelji na objavi koju smo primili u božićnim događajima: božansko sinovstvo svih ljudi, dakle i bratstvo među njima, nadvisuju svaku nacionalnu i društvenu razliku.

'U svemu je s vama Bog koji čini sve širi i poticajniji obzor, piše mladima anglikanski nadbiskup Canterburya. Glavni tajnik svjetskog luteranskog saveza Martin Junge ističe pak da smo svi u zamci novca, tržišta i samih svojih sposobnosti ako se ne pouzdajemo u Boga.

Tajnik Ekumenskog vijeća Crkvi Olav Fyske Tveit kaže da je svijet pun nesigurnosti. 'Situacije i okolnosti mogu biti teške, ali ako budemo ujedinjeni, čvrsto vjerujući da se ništa ne može prepriječiti između nas i Kristove ljubavi, odlučno ćemo se sučeliti s tim nesigurnostima'.
'U svijetu koji gubi povjerenje u ustanove, a mnogi su razočarani ustaljenim poretkom, solidarnost je pravi temelj za globalna rješenja', piše Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a.

Da solidarnost povezana s osobom Isusa Krista bude sposobna iznjedriti istinsku ljubav, uklopljenu u stvarnosti svijeta – poželio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy. Njemačka kancelarka Angela Merkel podsjeća da u Berlinu, gdje se održava ovogodišnji susret mladih tezeovaca, mnogi tragovi svjedoče kako slobodu i demokraciju uvijek i iznova treba živjeti i oživljavati.

Taizé je selo i zajednica u francuskoj pokrajini Saône-et-Loire u Burgundiji. Nalazi se u središnjoj Francuskoj, blizu Mâcona. U Taizéu se nalazi međunarodna redovnička, ekumenska zajednica osnovana 1940. od brata Rogera, i danas broji oko stotinjak braće iz različitih država i različitih kršćanskih tradicija koji vodi Nijemac, brat Alois, nasljednik brata Rogera.

Taizé je isto poznat i kao mjesto hodočašća uglavnom mladih. Svaki tjedan, stotine i tisuće posjetitelja, uglavnom u dobi od 17 do 30 godina, posjećuje Taizé da dožive iskustvo molitve i zajedničkog suživota.
Neka braća žive daleko od Taizéa, uglavnom među najsiromašnijima, rade među zatvorenicima u Seulu, u Južnoj Koreji, brinu se za gluhonijeme u Brazilu, za hendikepirane u Bangladešu te brojnu djecu u Dakaru u Senagalu… Temelj života u ovim malim kućama Zajednice je molitva i bratski život.

Svake godine Zajednica organizira novogodišnje susrete u nekoj europskoj metropoli (2006. je susret bio u Zagrebu) kamo hrle kršćani iz više kršćanskih crkava željni prijateljstva, mira, molitve i susreta s Biblijom kako bi se raspravljalo o aktualnim temama europskog kontinenta i svijeta. Zajednica je i vrlo aktivna tijekom cijele godine u više europskih gradova i u više kontinenata, uvijek u službi siromaha i u promicanju ekumenizma i pomirenja.