SAM PRIZNAO

I Lesar u zadnji tren uvjetovao podršku ustavnim promjenama

18.12.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Iako je jedna od točaka izvanredne sjednice Sabora trebao biti i zakonski prijedlog po kojem se zaposlenicima u javnim službama uskraćuje isplata regresa i božićnica za 2014., on je kao i konačan prijedlog ustavnih promjena jutros povučen s dnevnog reda. Taj zakonski prijedlog već jučer je povučen s rasprave na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, no razlog povlačenja nije bio službeno naveden. Što se krije iza tog poteza, danas je otkrio Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista

Skidanje te točke s dnevnog reda jučer se neslužbeno protumačilo kao stav vladajućih da se prava koja su u tom zakonu mogu urediti kolektivnim pregovaranjem, odnosno uredbom.

No pravi razlog povlačenja zakona s izvanredne sjednice otkrio je Lesar.

'Na dnevni red izvanredne sjednice uvršten je jedan po nama opasan i protuustavan zakon kojim je Vlada mislila uskratiti materijalna prava zaposlenima u javnim službama. Odgovorili smo to zahtjevom da se onda na istoj sjednici mora uvrstiti naš prijedlog zakona iz travnja kojim se predviđa smanjenje plaća državnih dužnosnika za 21 posto. Kada je Zakon o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenih u javnim službama došao u proceduru, jasno smo dali poruku da ako se ne prihvati da se raspravlja i o jednom i o drugom zakonu, može se dovesti u pitanje naše sudjelovanje na izvanrednoj sjednici Sabora. Nakon toga su predlagatelji izvanredne sjednice ovaj prijedlog zakona povukli s dnevnog reda', priznao je Lesar.

No iako su vladajući po ovome pitanju 'popustili' Lesaru kako bi imali podršku za izmjene Ustava, svima je planove pokvario HDSSB.